Tuesday, April 12, 2011

non enim res gestae versibus comprehendendae sunt


Firandet av Italiens 150års jubileum rullar på och här i Valle Giulia märker vi det särdeles, då piazzan framför Rumänska helt byggts in och omvandlats till museum, likaså har den nedanför Brittiska Institutet, och trappan från villa Borghese-parken ner mot Via delle Belle Arti har också byggts om till museum, vari det ena huserar en utställning om järnvägen i Italien, vilket medfört att det framför Galleria Nazionale d'Arte Moderna nu står inte bara ett modernt lok utan även ett ÅNGLOK! Fullkomlig extas från omgivningens tågnördar, som även i något mindre grad njuter av de anrika Carabinieri-bilar och flygplan som står uppställda på piazza Thorvaldsen, samt de skogsmaskiner som italienska skogsdepartementet (eller motsvarande) ställt upp inne på Rumänskas tomt. Vi lever alltså i en maskinpark.

Vädret har blivit fantastiskt, en kurs har gott och en annan anlänt, och själv stressar jag runt som en galning då det inte är så många veckar kvar här i paradiset, utan måste återvända till det väldigt jordiska Uppsala. Kanske har jag dock tid att bjuda på en och annan notis:

- Det viktigaste först, det är ju snart dags att söka till högskolan. Vill göra särskild reklam för denna kurs i Lund; "Kejsar Augustus Res gestae. Text och kontext", som jag fått beskriven på detta vis:

"Hösten 2011 ger latinet i Lund i samarbete med Antikens kultur och samhällsliv en kurs med fokus på Augustus egen text Res gestae, som inte utan anledning kallats ”Inskrifternas drottning”. Under kursen kommer textens kontextuella aspekter att studeras; vi studerar den som inskrift, dess funktion, genre m.m., och vi kommer förstås även att relatera den till Augustus och hans historiska roll. Texten läses på latin varvid även stil och språkliga aspekter behandlas."

Låter otroligt spännande, och vad roligt att den ges i samarbete mellan latinet och AKS, sådana samarbeten är inte vanliga. Enda sådana kursen i landet?

- Och Kandidatprogrammet i Liberal Arts vid GU!

- Glömde helt att rekommendera sommarkursen "Egyptens hieroglyfer" vid UU när det begav sig, men man kanske kan snacka sig in?

- På tal om Nordupplands bästa universitet så pågår där kårvalet. Det eminenta underdog partiet Rädda Carolina ställer upp igen, då det biblioteksfrågorna fortfarande är sorgligt eftersatta.

- Evenemangstips! Ars edendi inbjuder till föreläsningen “What to do as an editor with a text like Michael Psellos, Chronographia?” (en titel som man, om man knör lite, eller ja, mkt, kan sjunga till melodin "How do you solve a problem like Maria") av Professor Diether Roderich Reinsch (Freie Universität, Berlin, Germany) 2 Maj, 2011, kl 17.00 William-Olssonsalen, Stockholm universitet.

- Vi lyfter blicken något. Om man händelsevis alltjämt är vill begripa ngt om situationen i Libyen rekommenderas högeligen Kristian Göranssons två UnderStreckare om Benghazi.

- Är som alltid enormt lättlockad av Penguins smarta marknadsföringsknep, och faller sålunda pladask för deras ny Great Food Series.

- Det är inte de enda i bokväg jag suktar efter. Malte Perssons Underjorden väntar hemma i Sverige, och om ett par veckor kommer antologin G(l)ömda historier, som lär inkludera texter om bland annat antikens ställning idag (antikbruk och antikvetenskapen), grekisk samkönad kvinnlig kärlek, eventuell existens av pornografi i antiken, nakna greker, samt Iliaden och betongen.