Wednesday, November 17, 2010

inquisitio

Jag vill definitivt inte sälla mig till drevet som så ofta gått efter en viss minister, men det senaste har sådant humorvärde att jag inte kan låta det gå förbi (och jag har faktiskt inombords en brinnande önskan att någon ska rätta mig, säga att jag fattat fel, och att all is right in the world).

Nyheterna idag meddelade att den mytomspunne Littorin ska bli "forskare" vid Stanforduniversitetet. En något närmare titt på denna nyhet, och en granskning av originalkällan, en artikel i Ny Teknik visar att det hela är något mer komplicerat och betydligt mer skrattretande. (Tänker inte ens ta i begreppet "forska" här, av rädsla för att brista i gråt.) Låt lustifikationerna begynna!

Littorin hävdar nämligen där att han "... har ingen forskarexamen utan har antagits tack vare mina erfarenheter", och att "Målet är att ta reda på hur det går att få fram fler jobb med hjälp av innovationer." En snabb titt på det prestigefyllda institutets hemsida visar (vilket faktiskt även nämns läääängst ner i NyT-artikeln) att det är till stor del finansierat av svenska Vinnova (vilket inte nämns in någon av dagstidningarnas artiklar), och som, hör och häpna, sorterar under Näringsdepartementet. (Hmmm, vilket departement var det han var på först som arbetsmarknadsminister?) Det är överhuvudtaget svårt att hitta något om centret på Vinnovas hemsida (med det kanske är för att jag inte har ngra kunskaper i InJo) det senaste jag fann var från 2007 (eller?), men en snabb googling av det illustra centrets grundare, David Nordfors, lokaliserar dennes cv, vari det går att finna att han 2000-2002 var "Associated Partner, Momentor AB Venture Catalyst, appointed by Founding Partner Sven Otto Littorin". Man kan även notera att Littorin samarbetat med centret tidigare. Hur var det nu, "...antagits tack vare mina erfarenheter"?

Vidare, den gode Littorin kommer få sig en chock, när han upptäcker att det statligt finansierade centret håller på med (enl. hemsidan) "research in areas that will impact and promote the role of human communication in innovation processes and ecosystems." Om vi förbiser att de använder "impact" såsom ett verb (arrghh! och att jag knappt förstår vad som man försöker uttrycka i meningen), så känns inte riktigt som den miljön som kan ta fram hur "det går att få fram fler jobb med hjälp av innovationer." Tittar man ytterligare på hemsidan, som faktiskt är helt episk (är något upprörd över att mina skattepengar går till detta, seriously?), länkas det till Wikipedia för vidare info om det fantastiska fenomenet "Innovation Journalism (InJo)", som jag allvarligt talat inte förstår poängen av, och har som alltid en säkerligen snobbig motvilja mot att förment universitetsanslutna center förklarar sig med hjälp av Wiki-sidor. (Vänta, det kanske är InJo? Aha!) Tänkte även göra mig lustig över "Funders and Partners" sidan och därigenom få en liten latinanknytning men hinner inte.

Alltså, en skattefinansierad arbetsmarknadsåtgärd fått på kompismeriter, och ingen tycker det är anmärkningsvärt. Jag saknar ord, men skrattar en hel del, och är något nöjd över att jag inte ens behövde ta till det skämt som här Littorins master från Fairfax.

48 comments:

Anonymous said...

Detta är ju helt bananas! Tack för att du tog dig tid att rota fram detta.

Anonymous said...

men ffs! du refererar ju till massa viktiga hemsidor och texter men länkar inte en enda av dem. laga!

Makthavare.se said...

Grymt bra grävt! Vi återberättar och länkar detta på Makthavare.se.

MEE said...

Br- för mig funkar länkarna. Kan det vara ngt med blogger?

Anon & Makt- Tack, men luskande (läs googlande) och skrivande tog sammanlagt runt en kvart (vilket syns i stavningen), alltså inte direkt någon ansträngande insats.

Dock, får jag understryka att jag inte är journalist och sålunda har inget av detta granskats av ngn redaktör eller motsvarande, så man betraktar det som sant på egen risk.

Thomas A said...

Här finns kraven för att bli gästforskare vid stanford http://rph.stanford.edu/9-6.html

Anonymous said...

Denne David Nordfors är lite intressant. Vid World Economic Forum i Bryssel i maj i år skulle SO Littorin träffa journalister i byggnaden där ministerrådet vanligtvis träffas. Journalisterna kom dit och denne David Nordfors satt vid ett bord och samtalade med Littorin, han delade ut sitt visitkort och satt sedan med under själva pressträffen. Lite märklig situation, tyckte flera. Så de två verkar ha ett tajt samarbete. Allt enligt någon som var där.

Anonymous said...

Länkarna fungerar för mig också, de är bara inte så lätta att se när de är bruna och resten av texten är svart. Man får föra muspekaren över texten för att hitta dem.

Tack SDIL för intressanta fakta!

Anonymous said...

Institutet är inte bara delvis finansierat av Vinnova, utan det är även grundat av Vinnova (tillsammans med Stanford)

http://injo.stanford.edu/
"The Center for Innovation and Communication (formerly the Center of Innovation Journalism) was founded in January 2009 by the H-STAR institute (Human-Sciences and Technologies Advanced Research institute) of Stanford University and VINNOVA (the Swedish Governmental Agency for Innovation Systems)."

chall said...

Ja, vad ska man säga... att man inte behöver några formella meriter för att "forska". Lättare förakt för vad "forskare" gör är svårt att hitta.

Nu är ju inte jag helt sugen på drev, men det känns ju som om SOL har satt sig i det här helt ensam. Lite som att skriva på sitt CV på regeringens hemsida att han hade en examen som inte var sann. Jag häpnade då, och häpnar nu. Fast mest kanske jag häpnar att dagstidningar kopierar uppgifter utan att egentligen kolla upp något.... (fast det kanske jag inte ska vara så förvånad över?!)

[då lämnar jag helt allting med familjeskäl, avgångsvederlag osv... det är för mycket skvaller]

Hampe said...

Naturligtvis behöver man inga formella meriter för att forska! Forska kan ju jag göra hemma på min kammare, att sedan få alstret publicerat av någon akademisk tidsskrift el dyl blir säkert knepigt men det borde egentligen inte vara svårt om nu mitt bara resultat är gott nog (vilket det inte skulle vara i mitt fall)
Men att mha vänskapskorruption ordna en tjänst utan meriter luktar illa, riktigt illa.
Det är inte så mycket förakt för forskaren som förakt för medborgaren.

Anonymous said...

Är inte det intressanta och möjligtvis illaluktande huruvida skattepengar går till ett center som används till CV-tvätt? Är det fler än Littorin som får använda centret för att få CVt upphottat?

Anonymous said...

Impact kan vara ett verb.
http://en.wiktionary.org/wiki/impact

Anonymous said...

Men vad var så hemskt med detta egentligen?
Han lever på avgångsvederlaget, dvs ingen lön eller bidrag eller stipendium där borta. en plats med en dator är väl inte så mycket att bli upprörd över?

http://www.nyteknik.se/nyheter/karriarartiklar/article2508397.ece

Anonymous said...

@Anonymous "Impact kan vara ett verb." - Det är ju sjukt roligt att du använder en wiki-länk som belägg för detta "faktum". Kolla länken först!

@Anonymous "Men vad var så hemskt med detta egentligen?" - Problemet är strukturellt. "Vanliga människor" (verklighetens folk?) lever kvar i tron att man bara kan följa systemet, medan andra mer försigkomna använder systemet.
Genom att bygga upp ett eget ämne kan man grunda en egen institution som i sin tur kan generera arbete och pengar; så länge man lyckas få andra att tro på det. Så långt allt väl. Det är när man börjar tänja på vedertagna begrepp (som ex. "forskare") som problem kan uppstå. Enligt Stanfords egna riktlinjer (tack Thomas A.) ska man dock ha en doktorgrad, eller vara "a recognized expert in his or her field". Saken är alltså klar - alla är välkomna, om någon på insidan ger sitt godkännande.

Anonymous said...

Latinbloggens avslöjande återges - med angivande av källa - i dagens Expressen, både på ledarsidan och på kultursidan (dock inte i nätupplagan såvitt jag kan se). Respekt!

Anonymous said...

Ur Merriam-Webster online:1im·pact
verb \im-ˈpakt\
Definition of IMPACT
transitive verb
1
a : to fix firmly by or as if by packing or wedging b : to press together
2
a : to have a direct effect or impact on : impinge on b : to strike forcefully; also : to cause to strike forcefully
intransitive verb
1
: to have an impact —often used with on
2
: to impinge or make contact especially forcefully
— im·pact·ful\im-ˈpakt-fəl, ˈim-ˌpakt-fəl\ adjective
— im·pac·tive\im-ˈpak-tiv\ adjective
— im·pac·tor also im·pact·er \-tər\ noun
Examples of IMPACT

1. No one is sure how these changes will impact our relations with other countries.
2. Both events negatively impacted her life.
3. The tax increase will impact low-income families the most.
4. The poor economy is impacting on small businesses.
5. A crater was formed at the point where the meteor impacted the planet's surface.

Origin of IMPACT
Latin impactus, past participle of impingere to push against — more at impinge
First Known Use: 1601

Ecommerce website development said...

Nice informative post and its a great resourceful information for lots of peoples and i got a good knowledge to read your information , so thanks for your great informative sharing.

assignment helper said...

Unlike other your piece of writing has a zeal that matters to your readers.it works according to the needs.
Buy Assignment assignment writing Assignment Help Statistics Help pay someone to do your assignment Programming Assignment Help

ASTONATKIN said...

The topic that your blog deals with demands loads of research.This kind of blog always useful for blog readers,
Logo Design Contest

help with dissertation said...

Excellent write-up,your blog is certainly one of the most inspiring and informative blogs i've visited. Thank you for sharing!
masters dissertation uk | Dissertation Service | uk dissertation | write my dissertation

treatment for head lice said...

I believe the key is in being passionate about what you write, being focused, and being dedicated to get the work done. Of course, you an write about pretty much any topic, but you need to have faith and ability to get the job done.

laylajocasta said...

Really appreciate this wonderful post that you have provided for us.Essay Writing Service UK Great site and a great topic as well i really get amazed to read this. Dissertation Proposal I appreciated your kind way of knowledge.Great Stuff Here..hope more to come.

smithhogg said...

Well that's superb article! Thank you for this great information, you write very well which i like very much. I am really impressed by your post.
essay help | essay writing help | uk essay writing

Shanewarne said...

I could tell how great you are in your field of interest. You could relate in each detail very well
write my research paper
 Buy Essay online
cheap custom essays

The Oracle said...

Jag kommer att strosa runt och jag kommer se om jag kan hitta andra värdefulla resurser. Men du kan vara säker på att jag kommer att rekommendera denna sidan till mina klasskamrater. mer effekt och jag hoppas se mer utveckling på gång....

background check

BT40 said...

Hong Kong Company Formation has to be my favorite colour in this style,i will buy two because i want to buy one for my sister

frasi romantiche said...

I appreciate, cause I found just what I was looking for. You have ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

web design company said...

Thanks for this nice posting with great information.
web design company

best file recovery software said...

Wonderful blog! I am agree with the writer's opinion.
The deletion of info almost always takes an end user to some sense of discouragement.
However for the ease of customers, IT professionals have designed a a solution for data corruption situations.
Consumer need to be well aware of possible files recovery resources to make certain that he'll handle the info deletion situation in just a optimal way.best file recovery software

العاب said...

I really liked your article and I shared with my friends in my facebook account.welcome visit us.I rally like your article!It is so beneficial

Web design companies said...

This is such a Great resource that you are providing and you give it away for free. It gives in depth information. Thanks for this valuable
information.

seagate file recovery said...

This is really a great site .It always share informative and useful article.i really like its fabulous article. its a great learning keep sharing such kind of nice info.
I will keep visiting this site.

pranie wykladzin warszawa said...

great post, thanks for shareing

film izle said...

I really love coming here to have a very good blog.

Chat said...

I'm loving your blog, thank you for everything Türk Chat

cheap mlb jerseys said...

Naturligtvis behöver man inga formella meriter för att forska! Forska kan ju jag göra hemma på min kammare, att sedan få alstret publicerat av någon akademisk tidsskrift el dyl blir säkert knepigt men det borde egentligen inte vara svårt om nu mitt bara resultat är gott nog (vilket det inte skulle vara i mitt fall)

Cheap Nike NFL Jerseys said...

Länkarna fungerar för mig också, de är bara inte så lätta att se när de är bruna och resten av texten är svart. Man får föra muspekaren över texten för att hitta dem.

Crashed External Hard Drive Recovery said...

I believe the key is in being passionate about what you write, being focused, and being dedicated to get the work done. Of course, you an write about pretty much any topic, but you need to have faith and ability to get the job done.

Easy Recovery Of Extrenal Drive said...

One of my favorite blog this is. Such a nice article that you've published always

recover dropped hard drive said...

Nice informative post and its a great resourceful information for lots of peoples and i got a good knowledge to read your information , so thanks for your great informative sharing.

How to recover dropped hard drive said...

Well that's superb article! Thank you for this great information, you write very well which i like very much. I am really impressed by your post.

USB External Drive Recovery said...

Excellent write-up,your blog is certainly one of the most inspiring and informative blogs i've visited. Thank you for sharing!

Data Recovery said...

Nice informative post and its a great resourceful information for lots of peoples and i got a good knowledge to read your information , so thanks for your great informative sharing.

Unknown said...

You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post.

http://www.communicationsarticles.info

Unknown said...

This travel tips help you schedule your time and money. Hi this is Michael spectrum analyzer Micheli and I'm planning a trip on my bike too, living San Francisco California to Argentina, and mi to traveling on a low buget camping I'm Original from Argentina so Ablo Espanol, I'm flexibol on time, I love to take my time thinking to cross New Ladero lest keep in touch.


bestpokerstarsgames.com

External Drive Data Recovery Services said...

Well that's superb article! Thank you for this great information, you write very well which i like very much. I am really impressed by your post.

website designing company said...

It was a beneficial workout for me to go through your webpage. It definitely stretches the limits with the mind when you go through very good info and make an effort to interpret it properly.

kashif said...

You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post.
cool chota bheem games