Ett sista-minuten julklappstips (utöver ett medlemskap i Svenska Klassikerförbundet) skulle kunna vara den skojiga boken "Buon Appetito, your Holiness; the secrets of the papal table", en charmerande påvehistorik och kokbok.
Recepten är emmellanåt ganska klumpiga med ingredienser som lard eller tripe, men är god inspiration, och det finns även en del vinhistorik. Boken avslutas med ett gäng rara polska recept!
Nåväl, det finns även en del recept på latin, då de hämtats från kokböcker som var samtida med påvarna i fråga. Detta recept ska vara samtida med Martinus V och är en apelsinomelett, en slags efterätt antar jag, tänkt för bl.a meretrices (not a nice word):
Sic fac friatem de pomeranciis: recipe ova percussa, cum pomeranciis ad libitum tuum, et extrahe inde sucum, et mitte ad illa ova cum zucaro; post hoc recipe oleum olive, vel semigne, et fac califeri in patella, et mitte illa ova intus. et erit pro ruffianis et leccatricibus..et meretricibus.
(Gör på detta sätt en omelett av apelsiner: ta det vispade ägget med apelsiner enligt din smak, trryck ut saften därifrån, och lägg detta till ägget med socker, tag därefter olivolja och/eller fett, hetta upp det i en stekpanna och lägg detta ägg däri. Och detta är för skojare, smickrare och horor.)
Ett alternativ till julbordet?
I boken finns även en suppa pro regibus- soppa för konungar, tortam pro nobilibus-paj för ädlingar, och herbulata pro copistiis et eorum uxoribus-grönsakspaj för kopister och deras fruar, samt denna omelett för prostituerade.
Man känner igen många ord, och notera det återkommande recipe-ta, vilket har blivit vårt recept i slutändan. detta gäller även medicinska recept, vilket en gång i tiden just var ett recept som apotekare skulle blanda ihop, och sålunda började Recipe...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment