Latinbloggen har bevistat Almedalsveckan, kan dock inte rapportera så mycket idag pga serverproblem, men kan berätta att man träffat den nye utbildningsministern, och fick faktiskt en kort pratstund (detta är alldeles helt sant, faktiskt), visserligen i egenskap av representant för SFS- DK (den nationella doktorandkommittén), ska erkännas; inte humanioras bloggande förkämpe.
Vid mötet sade jag naturligtvis med en gång vilken glädje det var att någon som läst humanistisk linje i gymnasiet nu var ansvarig för den högre utbildningen i vårt land, varpå han självmant tillade att det var minsann latin han läst då, och tro mig, jag nämnde då mitt doktorandämne, vilket föranledde att han sade att han vid någon journalistfråga på vad han skulle vilja läsa vid högskolan idag svarat att det förstås skulle vara latin. Jag inbjöd sålunda sjangtilt till den kurs jag undervisar i vid UU i höst, men då bröt hans hejdukar in och slet iväg honom och tackade nej till A-kursen med motiveringen att han hade mycket att göra det kommande halvåret.
3 comments:
Så tryggt att latinexperten är återbördad till Sverige, där det inte precis dräller av den sorten! Betydligt bättre där jag befinner mig , och just med avseende på det här har jag nga frågor (förstås, när du ev. har fem minuter över...)
Här i Italien pågår l'Esame di Maturità , 'studenten', en verklig, centraliserad examen med krav... Stud.skrivningarna ägde rum nu i slutet av juni, latin-översättn., som det här ska handla om, den 26:e.
Man läser ju latin lite varstans i den ital. skolan men bara som huvudämne vid liceo classico , vilket mest kan liknas vid äldre sv. 'latinlinje', klart försedd (fortfarande!) även med en allmän kvalitetsstämpel.
Proven skiftar mellan latin och grekiska, och i år var det latinet, som stod i tur. Detta var uppgiften ( 4 tim. + lexikon):
Versione dal Latino: Cicerone, dal De officiis, libro I, 88-89.
Länk till originalbladet www.corriere.it/Primo_Piano/Cronache/2006
/Notizie/Maturita/pdf/latino_classico.pdf
Min undran , på vilken nivå bland svenska univ.kurser i latin, skulle herr ministern (om han tackat ja !)och andra, tror du, kunna parera detta?
Texten, relativt kort ju, fick mest av eleverna omdömet 'non troppo difficile'.
Latinbloggen vet kanske säkrare besked, men jag tror att A-kursen i princip borde räcka. Där ingår den nödvändiga grammatiken, läsning av Cicero, och en liknande översättningsskrivning. Det faktum att man får använda ordbok underlättar ju förstås avsevärt.
Jag håller nog med Alatius, att A-kursen nog skulle kunna räcka, något beroende på studenten och lärosätet.
Visserligen är det fantastiskt att latinet är så spritt i Italien, men min erfarenhet är att de inte alltid är så snärtiga på latin som de utger sig för att vara (nu menar jag förstås inte specialisterna).
Och tack, det är trevligt att vara tillbaka!
Post a Comment