Sunday, December 06, 2009

dona nobis dona


Julen har en vana att komma krypande och helt plötsligt vara där, och innan man vet ordet av är man trött på glögg och måste slå in klappar. Vad det gäller inköp av julklappar så köper jag i princip bara böcker, det blir trevliga paket, och desutom kan inte min begränsade lilla hjärna greppa att man skulle vilja mottaga något annat än något läsbart.


Det räcker dock inte att boken är bra när när man ska ge bort den, det ska ju gärna finnas ett estetiskt värde i publikationen, och vissa menar t.o.m att en ful utgåva är oläslig. Ovan är en bild från hyperestetiska amerikanska butiken Anthropologies julkatalog, vari Penguins Clothbound Classics syns nästan mer än modellerna, och får skänka skönhet, stil och klass till det hela, och man borde naturligtvis bums försöka problematisera över utseeendefixering och det bokliga, men vi lämnar den utvikningen med ett krasst konstaterande att en omslagsmässigt tilltalande bok är roligare än en som inte är det, och jag lovar samtidigt att de julklapstips som ges nedan är någorlunda tilltalande för den som dömmer böcker efter omslaget:


- till studenter, bekanta, och grannar är den lilla pocketboken med Catullus-urval med förtjusande juligt omslag inte ett dåligt val, och det är även en fyndig stocking stuffer.

- till en vidsynte bror passar Antiken by night : sex, droger och dildos i den klassiska och inte så klassiska litteraturen utmärkt, och än bättre blir det av att de är en vacker Glänta-bok.

- till svägerskan och/eller vänninnan är Klynnes Kleopatra : liv och legend, som nu kommit i otroligt snygg pocket (tjusigare än hardback-utgåvan), för många timmars nöje och njutning.

- till sin nätetpionjär till mor, tillika fellow academic and blogger, så är It's a Don's Life av vår egen Mary Beard passande, och säkert underhållande.

- till ens rumskamrat som är något besatt av idegranar (tack vare Silius, tydligen) så är Gunnar D Hanssons dikttrilogi Olunn/Lunnebok/Idegransöarna ett måste.
- till mig ska man inte ge en bok, dock håller man sig i svären av det bokliga, och föder samtidigt den otäcka industrin av att gulla med "böcker", it's enough to make you sick, men jag är en sucker för Penguin-estetiken och begäret till Postcards from Penguin är starkt.

3 comments:

USB said...

Intressant, men jag har helt gett upp idéerna på att ge böcker eftersom ingen NÅGONSIN har blivit uppriktigt glad när de fått dem.

USB said...

Förresten, vad betyder rubriken?

Anonymous said...

"Dona nobis, dona nobis"-- Give us, give us.