Friday, June 23, 2006

Mors Romae

Vad gör ni här? Det är midsommar och regnar knappt, så ut och lek!

Själv har jag bara tittat in för att hänvisa till en bokrecension av
Döden i Rom: En annorlunda historisk guide till den eviga staden, av Maud Webster i SvD, som alltid av Uppsalaprofilen Carina Burman (hennes Min salig bror Jean Hendrich finns nu i urbillig pocket!):

"Den eviga staden är i högsta grad också dödens stad. Här fördes inte bara ett ljuvt liv, här har man under årtusendena också ägnat mycket omsorg åt sin egen och andras död. Börjar man rannsaka sin hjärna hittar man många, som blev kvar i Rom. Det gällde förstås en uppsjö av antikens romare, som Catullus och Seneca. Cicero mördades på flykt från oron i staden, men hans huvud och högra hand - med vilken han skrivit sina tal - fördes tillbaka och spikades upp på Forum.

Kejsar Augustus dog mera stillsamt på resa och fördes tillbaka för att gravsättas inne i staden - inte längs vägarna utanför dess murar, som andra dödliga. I Rom dog den heliga Birgitta och blev skeletterad inför hemfärden till Vadstena. Här klagade den lungsjuke John Keats över kylan innan han slutligen tog det sista, ansträngda andetaget i sitt hus vid Spanska trappan - senare bostad för Axel Munthe, som dock lämnade staden kvick och kry. Och när den förvirrade hovmannen Polonius i "Hamlet" ska skryta om sina skådespelartalanger hävdar han att "I did enact Julius Caesar. I was killed i'th'Capitol."
[...]
"En intressant aspekt på den romerska döden är nattens betydelse. Gång på gång återkommer Webster till natten. De romerska begravningstågen ägde ursprungligen rum då, Augustus kropp bars till Rom "i nattliga etapper", 1800-talets begravningståg skedde om natten och det var då icke-katoliker jordfästes. Dödens mörker och nattens mörker tycks ha hört ihop. Det måste ha varit en spöklik syn med dessa processioner, kanske med facklor, genom den mjuksvarta romerska natten.

En historia som täcker ungefär 2 500 år handlar givetvis mycket om förändringar. Det gäller inte bara synen på döden, utan också staden själv. Det Rom, där de första invånarna gravsattes i hyddlika urnor på Forum Romanum, skilde sig mycket från högantikens, medeltidens, renässansens eller dagens Rom. Kejsar Trajanus lät till exempel skyffla bort Quirinalen, en av de sju kullarna, och reste en kolonn som visade den höjd kullen fordom haft. Slutligen placerades hans aska i dess bas."

Så ut i "solen" och tänk på döden!

Slutligen, ett omnämnande av denna Understreckare, för detta:

"Den polska författaren Henryk Sienkiewicz [författare till über-Rom-romanen Quo Vadis och Nobelpristagare]dog i osmansk exil. Att Erich Auerbach erbjöds en fristad i Istanbul mitt under andra världskriget kunde kanske tolkas som en sista reflex av gångna tiders tolerans, här fick han i lugn och ro fullborda sitt mästerverk Mimesis."



P.S Käre Fasces, jag ska definitivt skriva något om svordomar och liknande, men medan alla mina böcker är magasinerade i lådor kommer detta inte ske, en lite utläggning gives dock i början av augusti då böckerna fått komma hem. D.S

3 comments:

Unknown said...

Glad midsommar, nu börjar sommaren dö.

Jag är otroligt nyfiken, vad står SDIL för? Jag sökte på google och fann följande förklarande förkortning:
SDIL = Sheer Dumb Idiot Luck
Men jag är inte helt övertygad om att det är det som menas i ditt fall.

ChW said...

Heee heee heee...

Hur går det med huvudvärken?

MEE said...

Sulamita Dorothea Irmentrude Lökberg!
Eller inte.
Det står för SkuggDoktorand I Latin, vilket jag ju var en gång i tiden, och jag har behållit det för att jag inte orkar ändra, och för att vara sann gentemot mina rötter... Keeping it real, så att säga.
Sheer Dumb Idiot Luck stämmer väl ändå ganska bra (Skrattade i en halvtimme då jag läste din kommentar)
Nej, det finns ännu liv i sommaren!

ChW: Jo, huvudet är nu helt ok, och hand och knä läks snyggt!