Wednesday, February 18, 2009

intemperantia


Jag ska strax släppa fram mina två gäster, men ska bara göra ett informationsartat bokinlägg först.

Först och främst, ni har säkert redan sett den gröna avdelningen i Penguin Great ideas-serien (vi har tidigare noterat de blå och orangea), och ovan ser ni den enda som egentligen berör oss klassiker, ett litet vansinnigt snyggt häfte Plutarchos.
Därefter så insåg jag plötsligt, genom en notis hos Malte (som tipsar om Strindberg) att det ju ska bli bokrea nu igen (det sker verkligen med alarmerande regelbundenhet), och jag kunde inte låta bli att bläddra igenom Hedengrens katalog, samt kasta ett öga på det som Adlibris erbjuder (varför inte Bokus? Vet ej, ids inte).
Bland standardprodukterna denna bokrea som bör komma i fråga på en latinblogg är Goldsworthys Caesar-bio, Kapuscinskis På resa med Herodotos, Gudar och gudinnor i antik mytologi - 100 gestalter och myter du bör känna till (vilken konstig och aggressiv titel), och Birger Berghs Konsten att få rätt, som ni hittar i valfri butik, men det intressanta är ju alltid de små undanstoppade russin man kan hitta.
.
Hos Hedengrens (som har starkt barocktema, men vi struntar i dem just nu, trots ev. knytning till latinet) finns två volymer Linnér på rean (Grekisk gryning och Hellenskt och romerskt för 98 repektive 45 pix), samt en hel del intressant i den engelskspråkiga sektionen som Procopius, Odysseus Unbound - The search for Homers Ithaca, The End of Antiquity- Archaeology, Society and Religion AD 235-700 (135 kr, någon får gärna köpa den åt mig), 69 A.D. - The Year of Four Emperors, Besieged - Siege Warfare in the Ancient World, en Caesar-bio av Patrick Southern, och X-treme Latin - All the Latin You Need to Know for Surviving the 21st Century (som jag egentligen inte borde ens ta upp).
.
Man hittar även Björkesons Homeriska Hymner för 98 kronor och Hippokratiska texter för samma pris. (Om man vill fylla ut med något som inte har med antiken att göra så rekommenderas Demoner-ett Bestiarium för facila 69 kr, Gore Vidals Selected Essays och Betjemans Collected Poems för blott 85 SEK.)
.
Hos Adlibris kan man, skulle man orka bläddra igenom deras slumpmässigt upplaggda reasidor med en obegriplig, oöverskådlig, och förvirrande kategorisering, hitta en eller annan korint för klassiker. Jag är själv väldigt sugen på Det liderliga språket (trots att det rör sig om svenska), ett fynd på 59 kr, och Maud Websters Döden i Rom (den tidigare Roms vatten. Från antiken till idag var hemskt fin) för blott 79 kronor. Även det lilla, lilla fickordboken med såväl latin-engelska som engelska-latin, skulle kunna komma till pass, för latinska konversationsövningar, och är prisvärt på 49 kr. För någon som ska ta sig an Sallustius finns Ramsays Catilina-kommentar för 59 kr, och andra studentips är Literary Texts and the Greek Historian, och Aristofanes' Grodorna på grekiska (ja, jag vet att det står engelska på hemsidan, se istället Amazon).
.
Om man har åtskilliga slantar att lägga finns böcker som Women and Law in Late Antiquity (669 kr), The Archaeology of Etruscan Society, och The Oxford Book of Classical Verse in Translation (629 kr, bl.a sorterad under medicin, do explain) alla från den yppersta av brittiska universtetspressar och i vanliga fall runt tusenlappen styck.
.
Har du än mer att göra av med, så realiseras Encyclopedia of the Renaissance för 3159 kr (ordinarie pris 5065 kr), en saftig besparing, och Vatican Archives: An Inventory and Guide to Historical Documents of the Holy See har en rabatt på mer än 700 spänn.

No comments: