Monday, April 11, 2005

Hospites longinqui

Som synes har denna blogg legat nere i ngra dagar. Först hade jag några väldigt intensiva besöksdagar av mina söta distanselever och sedan tog det bra med tid att hämta sig från detta. Nedan kan ni läsa en av mina elevers redovisning för de hektiska dagarna i Uppsala:

Uppsalabesök!

Eftersom vi läst latin på distans de senaste veckorna så blev det bestämt att vi, jag, M och E, skulle få åka till Uppsala några dagar. Främst för ett besök på Uppsala domkyrka som vi jobbat mycket med men också för att få se själva universitetet. Vi fick bo hos vår lärare som haft oss på distans, S, som själv studerar på Uppsala universitet. Jag tyckte det skulle bli jättekul att få åka till Uppsala, främst för att jag aldrig varit där och funderar på att kanske läsa där sen efter gymnasiet men också för att slippa skolan lite.

Tisdag

Tisdagen började tidigt på morgonen med flyg ner till Arlanda vid sju, där vi sedan tog bussen till Uppsala. S mötte upp vid stationen och studiebesöken började direkt.

Första stoppet var Carolina Rediviva, ett otroligt stort bibliotek, där vi fick gå runt och titta på massa böcker och läsesalar. Jag blev lite besviken på inredningen först, tyckte det såg lite tråkigt ut jämfört med hur insidan såg ut, men det är klart ett bibliotek har ju främst ett syfte att utföra, och det är inte att se vackert ut. Vi fick även se den berömda Silverbibeln, ett verk skrivet på gotiska som är ett utdött språk. Den var otroligt fin med sina nästan röda sidor och silvriga bokstäver, tänk vad man kan göra utan massa maskiner. Det var även en utställning om Harry Martinsson på biblioteket men det var mindre intressant. Vi såg också en väldigt gammal karta över Norden som heter Carta Marina, det är otroligt hur de fick till den kartan så rätt. Kände bland annat igen namnet Oviken på den, lite kul faktiskt.

Efter biblioteket var det dags för Uppsala slott, ett väldigt vackert slott som faktiskt var målat rosa. Tråkigt att det inte fortfarande var inrett inomhus som det var för flera hundra år sedan, nu så bor landshövdingen där med sin familj, i alla fal i en del av slottet. Desto mer intressant var det utanför slottet, vi fick bland annat se Gunillaklockan, Sturevalven som var speciellt intressanta för mig och Gustav Vasas kanoner som var riktade mot domkyrkan för att visa vem det var som bestämde.

Vi hann även med Universitetsbyggnaden innan lunch. En gammal vacker byggnad med massa prydnader på utsidan, de fyra fakulteten fanns representerade, medicin, juridik, teologi och humaniora. Det fanns även märken som visade vilka kungar som stött universitetet under sin regeringstid och dessutom namn på kända personer som läst där. Vi gick också in och tittade på en lärosal som såg gammal ut, men det tycker ju jag är vackert, vi tittade även på några statyer, Zeus och Apollon bland annat. Sedan var det äntligen dags för lunch, vi gick på Stockholms nation där det blev kycklingsallad.

När vi var mätta och belåtna gick vi till Uppsala domkyrka, en av de stora anledningarna till at vi åkt till Uppsala. Under veckorna vi läst på distans så fick vi i uppgift att skriva uppsatser om tre personer var som ligger i domkyrkan. Jag fick på min lott Katarina Jagellonica, Emanuel Swedenborg och Sturemorden (varför Sturevalven var speciellt intressant för mig.) Vi skulle nu redovisa om våra personer vid deras gravar och dessutom försöka läsa en del inskriptioner vid gravarna som stod på latin. Det flöt på bra, även om jag glömt bort det mesta om vad latin är för någonting. Fast det kommer väl tillbaka fort nog när vi börjar läsa om alla böjningarna igen. Att redovisa gick också bra och var dessutom intressant, eftersom de flesta av personerna levde under ungefär samma tid så gick våra redovisningar ihop lite. Det var roligt och domkyrkan är en otroligt vacker och framförallt stor kyrka. Jag kan inte förstå hur människor på den tiden kunde bygga så stora och ståtliga byggnader som slott och kyrkor.

Sedan gick vi och tittade på Sankt Eriks källa, främst för att M redovisade om just Sankt Erik, det sägs att när Erik blev dödad så hamnade hans huvud just där och en källa sprang upp. Denna källas vatten sägs ha helande krafter, men det vet jag inte om jag vill tro på, det såg mest brunt ut.

Nu fick vi äntligen lite fri tid i Uppsala centrum, trots att vi redan var trötta i fötterna efter alla studiebesök så tvingade vi oss runt i alla affärer. Det blev även några saker till slut, tro det eller ej. Efter det fick vi middag hemma hos S, det var väldigt skönt att sätta sig i soffan och vila fötterna efter en dag som denna. Somnade väldigt tidigt allihopa tror jag, man blir trött av att lära sig nya saker.

Onsdag

Vaknade tidigt av att solen sken in i rummet, åt frukost och packade ihop alla våra saker. Sedan var det dags för onsdagens alla studiebesök. Lika späckat schema denna dag som gårdagens.

Började vid Gustavianum, Uppsala universitets museum och även det gamla universitetshuset. Vi guidades runt av en vän till S som var väldigt kul. Fick först titta på anatomiska teatern, som var väldigt vacker men också väldigt äcklig om man tänker på vad som hände där förut. Kan inte förstå att människor frivilligt ville titta på när människor skars upp och dessutom betalade för det. Sedan gick vi runt på olika utställningar, en sak som jag speciellt kommer ihåg är det Absburgska skåpet. Det var så otroligt fint, ett sånt skulle jag vilja ha hemma hos mig. Det hade massa lönnfack med saker instoppade här och där. Speciellt vackert var toppen där de hade byggt figurer med hjälp av olika mineraler. Vi fick även se Celsius termometer, titta på utställningar om universitetshistoria och en om egyptologi där det fanns mumier. Ett väldigt roligt besök, men fötterna var fortfarande trötta efter igår.

Dags för lite fri tid igen och sedan lunch, blev Stockholms nation idag med och kycklingsallad också, billigt och bra.

På eftermiddagen gick vi på Norrlands nation, den nation vi skulle tillhöra om vi fick för oss läsa här i Uppsala. Våran guide var förste qurator vid nationen, en slags rektor skulle man kunna säga. Han var väldigt trevlig och pratade på om det mesta, vi ställde en del frågor om studentlivet på nationen och han hade bra svar. Lät som om de hade fester mest hela tiden, men det lät ju bara roligt. Man blev verkligen sugen på att börja läsa när man fick höra om allt de hittade på och att det fanns föreningar man kunde gå med i och skaffa sig kompisar. Det är ju det som är det största problemet egentligen, för det är ju verkligen inte kul att vara ensam. Nationshuset var väldigt stort och vi fick veta att Norrlands var den största nationen i Uppsala. När vi gick rundvandring var det mest barer och festlokaler överallt, så det verkar verkligen som studenter festar mycket. Men det är klart, precis som guiden sa så behöver ju studenter få gå ut och roa sig, om man bara studerar går man ju lätt in i väggen. Att besöka nationen var nog en av de bästa sakerna vi gjorde, det är ju bra att veta om man skulle få för sig att läsa i Uppsala om något år.

Kanske har man nu stimulerat ett intresse för högre studier? Läser Cicero.

No comments: