Wednesday, April 13, 2005

Triremis

(Detta inlägg dediceras till Helena som tycker om sjön)
Jag var igår kväll på ett fascinerande föredrag i Klassiska Föreningens (grundad 1864!) regi betitlat "Konsten att angöra en trirem".
En trirem är ett antikt krigsfartyg, ett mycket snabbt som gärna rammade sina motståndare. Förläsningen handlade främst om de båthus som hyste dessa triremer, de kunde nämligen fara mkt illa genom att ligga i vattnet ständigt, mögel och alger var ett problem.
Dessa skepp nyttjades mellan 500fKr och 400 eKr, man har doch inte funnit ett enda vrak eller lämning! Innan man börjar fundera på konspirationsteorier, ska det sägas att det antagligen beror på att de hade full flytförmåga, och då de rammats eller förstörts flöt de eller bogserades iland.
Nåväl, roddarnas placering är omdebatterad, i synnerhet då man inte har några vrak att titta på, så 1987 byggdes en rekonstruktion vid namn Olympias för att testa.

Bilder!
http://cma.soton.ac.uk/HistShip/tri01.htm
http://www.abc.se/~m10354/bld/int-repl.htm
http://www.atm.ox.ac.uk/rowing/trireme/

Denna båt hade 170 roddare och fungerade alldelles utmärkt, den uppnådde dock bara en hastighet på 8½ knop. Det antika rekordet var 10 knop.
Nåväl, att även rekonstruera båthusen är av vikt, då det kan hjälpa till att bestämma hur långa dessa båtar var, samt förstås även hur breda.
Hela den västerländska civilisationen kan sägas bero på dessa skepp, då det var triremer som besegrade perserna vid Salamis. Det lärde ni er inte i skolan!
Den ståtliga Olympias renoverades inför OS i Athen och hade den stora äran att transportera den olympiska elden dit.

I sanning ett spännade föredrag. Andra intryck och noteringar från denna föreläsning är att marinarkeologi verkar vara mycket, mycket macho och ganska homoerotiskt (gummi!), Nordister är galna och att professor M kan onaturligt mycket om båtar.

No comments: