Friday, April 29, 2005

Vigiliae Sanctae Valpurgis

Imorgon är det Valborgsmässoafton, en sann festdag i denna eviga ungdomens stad.
Jag kommer vara den där i smutsig klänning med studentmössan på svaj som propsar, utan framgång, på att sjunga Gaudeamus.. och alla måste ha rätt uttal!

Igår var jag ute och dansade en sväng, (jo, även latinister släpper lös ibland) och hade en sådan lustig konversation men en snipig ung man.
(Varning: Följande anekdot är obegriplig om man inte känner till "En förlorad värld")
Medan vi foxtrottade runt, runt, gled konversationen in på litteratur, har ett vagt minne av att jag försökte hävda att Eugene O'Neill var jude, och efter en smärre kontrovers sade den sure gossen att det där fick jag gå hem och berätta för min nalle minsann. Jag svarade att jag hade en nalle, emn att jag inte tänkte tråka ut honom med sådana historier, varpå ynglingen hävdade att han utan tvivel kunde gissa namnet på denna. Nå? Jo Aloysius, förstås, sade han en smula triumferande. Nix, svarade jag, men jag kan dock berätta för dig, om du inte vet det, varifrån Waugh hämtade inspirationen till den björnen. Förkrossad erkände den stolte unge mannen att han faktiskt inte hade någon aning om det och medan vi tog ytterligare ett varv runt salen, lade jag ut texten om Betjemans nalle Archibald....han försvann illa kvickt då dansen slutade ska väl tilläggas, vissa gossar gillar inte att man kan mer än de.

Slutligen: Kära dam på radion i morse, det heter inte summa summarium, utan SUMMA SUMMARUM. Misshandla inte ett dött språk, det är verkligen att sparka på någon som ligger, och använd, Mehercele, icke uttryck som du inte kan. Tack. PoK/SDIL

Floreamus et Gaudeamus pridie Kalendas Maias!

1 comment:

viagra online said...

Igår var jag ute och dansade en sväng, (jo, även latinister släpper lös ibland) och hade en sådan lustig konversation men en snipig ung man.
(Varning: Följande anekdot är obegriplig om man inte känner till "En förlorad värld").