Monday, February 18, 2008

Venite!


Nu finns det även en affisch! Om någon vill ha den mailad till sig, så sänd mig bums en rad!
Detta arrangemang är alltså tänkt som en repris av den festival som gick av stapeln i Lund i oktober, då först tänkt som en lågmäld protestaktion mot nedläggningen av latinet där, men då den donation som temporärt räddat latinet offentliggjorts blev det istället ett uppsluppet firande.
Festival hade även andra mål, som i sanning uppnåddes. Dessa var att främja populärvetenskapliga presentationer av såväl aktuell forskning som ständiga frågor, samt att ge ett forum för latinister att träffas och knyta kontakter. Tyvärr finns inte särskilt många tillfällen att träffas för framför allt de yngre studenterna och forskarna i latin, vilket leder till att området blir insulär och många goda idéer säkerligen går förlorade, då man inte har chans att dryfta sådana bland likasinnade utanför sitt eget universitet.
Eftersom festivalen i Lund blev så pass lyckad med god uppslutning från allmänheten trots den magra annonseringen (som mest 60 personer), fantastiska frivillig insatser från föreläsare och funktionärer, och en god rapportering i media (med en direktsändning av P1 Studio Ett såsom den största cloun), beslöts det hastigt att detsamma skulle göras om snarast. Tanken kläcktes då att latinfestivalen skulle hållas regelbundet, så ofta som en gång varje termin då omsättningen av studenter är hög eftersom latinet läses som enstaka kurs, och skulle cirkulera mellan de fyra lärosäten som har latin på både grund och forskarnivå. Och nu är det alltså Uppsalas tur!
Den 15 mars sker det, och det är en dag som består av föreläsningar och workshops, som avslutas med en tjusig trerättes middag å Uplands nation.
Vårt föreläsarschema börjar bli fullt, men om man vill är sista dagen att anmäla sig som föredragshållare är 28 februari. Alla bidrag med latinanknytning är välkomna, från både forskare så väl som studenter.
Föreläsningen skall vara 20 minuter lång + 10 minuter reserverade för frågor. Man anmäler sig genom att maila namn och föredragets titel till latinaperpetua@gmail.com. Glöm inte att säga till om man har tekniska önskemål!
Sista dagen att anmäla sig till middagen är 7 mars. Vi tänkte fira festivalens framgångar med en storslagen trerätterssittning helt i latinets tecken på Uplands nation. Alla är välkomna; föredragshållare, funktionärer, åhörare och hangarounds! Priset kommer att landa på 400 kronor (inklusive dryck) som betalas på plats, glöm inte att säga till om man har kostmässiga önskemål! (Samma adress som ovan!)
Se även den officiella bloggen; http://latinaperpetua.blogspot.com/
Sprid detta vidare!

2 comments:

chall said...

jag erkänner min okunskap men vem är bysten på bilden?!!?! Vill veta....

och hade jag varit hemma i Sverige hade jag gått, latinstudent ellr inte :)

Anonymous said...

Det är ingen annan än Säsar, Gajus Julius Säsar.