Monday, January 16, 2006

Antigone

Boktips!

"The Theban Mysteries " av Amanda Cross. Den finns, upptäckte jag just genom gudagåvan Google, i nyutgåva, annars var jag beredd att tvinga er alla att gå till bibblan och leta i magasinet.
En trevlig litterär deckare i skolmiljö, där man måste känna til handlingen till Antigone av Sofokles för att förstå handlingen. Sådan snobbism gillar vi!
Litteraturforskaren Kate Fansler löser mysterier och citerar klassikerna, medan hon röker, dricker och flirtar medsin make, allt i tidsenlig New York-miljö. Det finns en hel serie med just denna Kate i huvudrolllen.
Boken är skriven 1971 och Vietnam-kriget debatteras ivrigt i handlingen. Tragiskt nog än i dag relevant.

http://www.randomhouse.ca/catalog/display.pperl?isbn=9780449007068

Om du är osäker på handlingen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Antigone (Kort, det är den första)

http://www.theatrehistory.com/ancient/bates017.html (Lite längre)


Vidare har Uppsala-profilen(vilket hemskt uttryck) Carina Burman en ny bok ute.
"Vit som marmor" är hennes andra bok om Euthanasia Bondeson. Romskildringar, mördade jesuiter, arkeologi och Praxiteles. Ahhh!

Carina Burman låter, enl recensenten, "sin hjältinna brottas med latinska deklinationer", vilket leder automatiskt till rekommendation här på latinbloggen.

DN sade:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1352&a=512747

1 comment:

k-zine said...

Har med alla ben i fullgott skick återvänt till rummet med datorn för arabisk blindskrift (fortfarande ingen förklaring till vem den tillhör, eller varför den står kvar). Dock värker varenda muskel i hela kroppen, efter detta vansinniga företag: vem kom egentligen på den helt osannolika idén att spänna fast ett par brädlappar under fötterna, och kasta sig utför dessa hejdlösa branter i hopp om att komma levande hela vägen ned? Mitt latinhjärta bultade febrilt hela vägen och försökte förtvivlat få mig till att avstå... Men icke.