Tuesday, July 15, 2008

Appellatio provocatioque

Skövlingen fortsätter, iuvenes.

Medan fasan över hotet mot Carolina alltjämt härjar och oron over indragna doktornadplatser vid GU och framtiden för det klassiska vid LU fordas i magtrakten kommer beskedet om ytterligare massaker.
Vid NTNU i vårt borderland Norge läggs nu grekiskan ner och latinet skärs ner. Dessa studenter kämpar dock mot, med sedvanliga kloka argument:

"En gruppe på 15 studenter har protestert mot nedleggelsen. De mener at gresk er nødvendig i en rekke fag når man skal gå i dybden, for eksempel innen filosofi, antikk historie, kunsthistorie, litteraturhistorie, kristendom, politisk historie og lingvistikk.
...
– Et universitetet med humanistiske og filosofiske fag må ha gresk. Har man et historisk-filosofisk fakultet, må man gjøre det ordentlig, sier Lars.

Å lese Det nye testamente, tekster av Aristoteles eller Homer i norsk oversettelse holder ikke når man skal drive seriøs forskning, mener studentene. Studentene er redd det blir vanskelig å bygge opp igjen faget etter å ha lagt det ned. Miljøet vil ikke lenger være like attraktivt for dyktige forskere. En del studenter har slått seg sammen og laget en avtale med NTNU-professor Staffan Wahlgren
[minns, professorn som fick gå i Lund!!] som skal undervise dem i gresk utenfor universitetet."

En av studenterna som omnämns i artikeln som citeras oven kontaktade mig med detta sorgebut och hoppas på något stöd från oss. Det finns en Facebookgrupp att gå med i, Klassiske språk NTNU, där ni hittar länkar till artiklar om denna tragedi. Vidare cirkulerar en namninsamling med följande appell:

Hej, som ni säkert redan känner till så har NTNU tyvärr lagt ner grekiskt samt gjort om latin till ett årsstudium från att ha varit ett BA-program. Vi är många studenter som har reagerat negativt på detta minst sagt tragiska beslut och känner att vi inte blir tagna på allvar av styret med Kathrine Skretting i spetsen. I anledning av detta har vi upprättat en underskriftskampanj som ska sändas till henne som en appell om snarlig återupprättelse av de klassiska språk som vid NTNU. Vi hoppas att ni vill ta er den lilla tid det tar att signera underskriftskampanjen som ni finner i länken under för att visa att ni sympatiserar med oss studenter och stöttar våran sak.

Namninsamlingen hittar ni här (http://www.namninsamling.com/site/get.asp?appell_gresk), och jag vädjar till er alla att skriva under, samt att sända den vidare till vänner och bekanta (maila mig om ni behöver mer info), ni är säkert med på mailinglistor eller liknande som kan missbrukas för detta helgade ändamål. Kunde vi inte försöka få ihop minst hundra underskrifter till (just nu 150 st) innan veckan är slut? Låt oss visa att vi fortfarande berörs och inte bara rycker på axlarna!

Addendum, söndag: 57 signaturer hat tillkommit sedan detta inlägg, och såväl Venanzio som Ola har lagt ut appellen på sina nätdagböcker!

No comments: