Tuesday, August 05, 2008

opificium

Några notiser och länkar att gotta sig med denna molnprydda dag (underbart, äntliken svalt inne på mitt sorgliga kontor!):

- Den obligatoriska olympiska UnderStreckaren inför det förestående jippot i Kina:

"Sådana inslag, accentuerade vid invignings- och avslutningsceremonierna, för tankarna till religion och gudstjänst; det är ingen tillfällighet att urfader de Coubertin på sin tid underströk denna aspekt väl vetande att de antika spelen hängde nära samman med den gudomliga världen."

- "teologie doktor Olof Andrén, 92 år gammal och en av Luthagens många pigga 90-åringar, fortfarande verksam som författare" är en otroligt rar herre och aktuell med en översättning från grekiskan av kyrkofadern Johannes Damaskenos "Tre tal till de heliga bildernas försvar". Recension i UNT.

- Ryktet säger att det är många studenter på höstens intro-kurs i latin. Hur ser det ut i resten av landet?

- Slutligen, då jag verkligen gillar såväl formuleringen som fenomenet; "Det sprider sig som ett virus i svenskbygderna, klassikerbloggandet", stjäl jag såväl denna mening som detta länktips från Fragmenta; Antiken by night. Där läggs det ut "en bok om sex, droger och dildos i den klassiska och inte så klassiska litteraturen."

1 comment:

Christian said...

Hej!
Jag skulle gärna vilja få "Himlen saknar en ängel" översatt till latin. Har letat efter detta länge men inte hittat någon som kunnat hjälpa mig! Hoppas på dig! Ha det bra! /Christian