Tuesday, April 24, 2007

Notitia

-North American Institute for Living Latin Studies, som anser att vi bör tala latin, har en lite tafflig hemsida, men det finns bra länkar och en (ngt klumpig) "Your name in Latin"-apparat.

-Jag känner mig en smula snobbig för att jag inte tog med Växjö i tipsandet om latinkurser på högskolenivå. Där erbjuds nu en bättre klassisk bildning än Lund.

-Nej, jag tänker inte skriva ett enda ord om U-a förrän det är helt klart.

-Enkla barnsliga latinska övningar att nyttjas av lärare.

-Jeltsin struntar jag i, likaså folkpartiets ledarbyte, men blir lite nere av att David Halberstam har dött i en bilolycka. (Han skrev the absolut bästa strandböckerna, jag rekommenderar i synnerhelt The Fifties och The Children. Jo, han gillade att ha ordet "the" i sina titlar.) Låt aldrig doktorander köra, det är läxan vi kan lära oss av detta.

4 comments:

Anonymous said...

Det är kul att Växjö har kurser i latin, men lite tråkigt är det allt att gymnasieläromedel (Vivat lingua latina) används på universitetet...Eller så är det jag som är snobbig nu :)

MEE said...

Jo, det är trist, alla mår bra av att traggla Caesar eller Atticusbiografin på stört.
Men i och med att det är en nybörjarkurs, och kanske många som är ovana vid språkstudier, blir det väl lätt att nivån ligger på "Servus in horto est".

Anonymous said...

Den latinska namnmaskinen var verkligen fånig. Jag lyckades inte slå in något efternamn som gav något annat namn som svar, och hemort verkade inte spela någon roll över huvud taget.

Pingvinkvinnan said...

Jag fick inget namn alls i den där namnmaskinen... Men Cajsa sa på lektionen idag att Rebecka är samma i den latinska Bibeln som på svenska så det duger för mig.