Monday, April 23, 2007

Sed quid temptare nocebit?

En regnig måndagmorgon, och jag passar på att berätta att stolsprofessorn i (klassisk) grekiska i Lund varslades om uppsägning i förrförra veckan.
Detta är väl första gången en professor i klassiska språk i detta land drabbas på detta vis.

Då allt obehagligt som befarades i Lund nu blivit verklighet, kavarstår blott att återigen sätta sig ner och skriva en kraftfullt formulerad protest. Det ändrar inte ngt, men det är värre att tiga och samtycka.
Då det är den s.k. rector magnificus (får man använda en latinsk titel på en ledare för ett universitet där latinet knappt finns längre?) som undertecknat detta beslut är det kanske passande att skriva till denne:

Prof. Dr. Göran Bexell, rector magnificus
(Goran.Bexell@rektor.lu.se )
(Rektorsämbetet, Lunds universitet, 221 00 Lund, Sverige)

3 comments:

challenge said...

Det kan låta som en överdrift men allvarligt, vad i hela helvete håller dom på med?

Det är ju ofantligt pinsamt att för det första säga upp en stolsprofessor, för det andra att göra det i ett av de två viktigaste språken som ligger till grund för humaniora men kanske även för att det nu kommer bli svårt för Lund att verka seriösa bland "gamla" universitet i världen. "Sure, we have got an old univeristy - Classics... ehh.. well, we do have a Department in Classics, but we cancelled the professor in Greek".

Jag är ju inte ens en exlundensare men jag känner ett litet sug efter att skriva ett brev. Jag håller däremot koll på Uppsala för om dom gör samma sak igen kommer det vara tvunget med ett brev, om inte annat håller Ex rektor Strömholm lite koll på dom fortfarande...

challenge said...

Ah, en kommentar till apropå nedmonteringen av humaniora/"allting som inte är produktionsmässigtmöjligt att mäta". Jag finner det intressant att vår nuvarande regering inte anser det vara viktigt med någon form av konservativ syn på språk och bildning. I så fall borde de väl ha kommenterat saken som att "vi ser behovet och nödvändigheten att ha minst två lärosäten i Sverige som har en högkvalitativ forskning inom de klassika språken som ligger till grund för så mycket forskning".

Men vad vet jag? Jag är bara bitter över hur universiteten styrs idag...

En väldigt bra blog i vilket fall! Tack!

SDIL said...

Det är pinsamt, skandalöst och upprörande.
Det spelar ingen roll att du inte är exlundensare, skriv i alla fall och uttryck det som du så klokt säger här, och berätta för dem hur löjliga de gör sig!

Tack, förresten!