Tuesday, April 03, 2007

almae matres

Det börjar närma sig, i synnerhet för er yngre iuvenes, det datum då kursval för högskolan ska lämnas in (15 april, om jag inte helt missminner mig, numera söker jag inte kurser, utan får antingen pigga mail från ngn käck ämnesövergripande doktorandkurs, eller så pysslar jag ihop ngt med kära handledaren, men för er vanliga dödliga är det nära.) och naturligtvis ska ni läsa ett klassiskt språk till hösten. Framför allt för er egen förkovran och utveckling, men även för att kunna ha den belåtenheten att hjälpa ett så hotat ämne överleva, att bevara tusentals år av kulturarv, att vara ruskigt subversiv i vår bottom-line fixerade tid.

Lund har alltjämt kvar såväl latin som grekiska i katalogen, kurserna är blott på kandidatnivå för att, skulle jag gissa, folk ska kunna slutföra sina påbörjade studier. En ack-så-sorglig påminnelse om sakernas tillstånd.

Vid Göteborgs universitet kan du läsa grekiska och latin, samt även sådan där skojig småkurs (7.5 p), 'Latinet som språk och kulturbärare'.

Stockholm erbjuder ett mkt tjusigt latinsortiment, man drägglar vid anblicken, men det verkar inte vara så många av dessa som ges till hösten, men hla spectrat av nivåer, ända upp till mastersnivå finnes. Likaså grekiskan har mastersnivå.

Uppsala universitet har introkurs i latin till hösten, samt sin sedvanliga sallad av högre latinkurser, och så den trevliga 'Latin för naturvetare'. Så passande i Linné-tider. För grekiskan finns såväl disans som lokala kurser.

Anmäl er sålunda i tid till den 15 april, och läs sedan verkligen kursen, det gör gott för själen.

4 comments:

Mårten said...

Jag har lånat hem en språkkurs i koreanska från 1942. Det är kanske inte tillräckligt gammalt för att göra det till klassiskt, men det känns ändå väldigt, väldigt gammalt.

På sidan 301 finns en övning där man ska köpa en tågbiljett till Pyongyang.

Anonymous said...

En latinstudent i Lund skriver: jo, allt är på nedgående här och Göran Bexell håller på att krossa pelarna universitetet står på. Jag är en romantisk person som vill ha en klassisk bildning och kandidatkursen ges som det ser ut för sista gången nu i höst, men jag tvekar ändå trots allt att läsa den. För jag är så trött på språk (...) och för att latin inte är särskilt enkelt! Men ack, vad jag vurmar för att fler borde läsa de klassiska språken..! Och kanske, kanske om önskan går i uppfyllelse lockas Pilz till att undervisa på C-kursen..

SDIL said...

Mårten-du måste nästan återge ngra highlights ur den språkkursen!

Anonym- jag förstår helt problemet, det är hemskt tungt att läsa latin. Men belöningarna är desto större...
Sänd gärna ett mail, jag är alltid intresserad av att höra om Lund!

Mårten said...

Det kommer nog att ta ett tag innan jag kan sätta mig in i ämnet såpass mycket att jag kan hitta galenskapen i den, men jag kan ändå bjuda på följande godbit ur kursens introduktionsavsnitt; I en diskussion om hur många som talar koreanska och var står följande:

"In addition, there is evidence (1945) of fairly large groups of Koreans scattered throughout the Japanese-held islands in the Pacific, where they are mostly laborers."