Tuesday, November 06, 2007

maiorum more

Såsom inbiten historeälskare, värnare om universitet, latinist och alltjämt göteborgare är jag naturligtvis förpliktigad att påpeka att det idag är Gustav Adolfsdagen. Flaggorna är hissade i hela staden, ett riktigt frosseri av bakelser väntar mig ikväll (då det numer finns flera varianter måste varje sort avsmakas).

Det finns, såsom tidigare tagits upp hår, en uppsjö skildringar och hyllningar av vår hjältekonung på altin, då det var den stidens internationellt gångbara språk, och den unge Gustav pekades tidigt ut av sin fader såsom ett framtidshopp med de bevingade orden Ille faciet.
Vi sänder honom sålunda en tanke och läser om vår Topelius och Grimberg, dagen till ära.

Nullus orbis angulus tam obscurus est, nullus locus tam remotus, quo non laudum tuarum fama pervadet, beskrev Johannes Loccenius konungens berömmelse i Oratio de Gustavi Adolphi ... virtutibus togatis et militaribus vere heroicis, ett typiskt exempel på hyberbol menar HH, ett stilgrepp som, med rätta, gärna användes i fråga om GIIA.

3 comments:

Anonymous said...

Hur många bakelser fick du i dig och vilken var godast? Trevlig blogg by the way.

MEE said...

Två! Båda från det gudomliga Steinbrenner & Nyberg, den ena med bananfyllning, den andra med hallon dito. Hallonvarianten var utan tvivel bäst.

Anonymous said...

hallon känns onekligen lite mer "Gustav II Adolf". Själv åt jag en hallonvariant i samband med kuratorskonventets traditionella firande här i uppsala, jag tror att dne kom från Landings.