Friday, November 02, 2007

Perfricare

Jag vet att ni väntar ivrigt, iuvenes, på min skildring av Latinfestivalen, men det får tyvärr vänta, då ingen tid finns till skrivande och då det är så förbaskat kallt i mitt arbetsrum att jag sitter insvept i kappan och huttrar. jag har dock en fråga som fått ligga länge och då plikt alltid varit ett honnörsord för mig, försöker jag mig på ett svar:

"Ska starta ett massageföretag, [...] Jag letar efter ”berör mig” på latin, då jag tycker det kan vara ett passande namn på mitt företag. Vet du vad detta blir på latin? Har seriöst funderat på att bara använda ”tangere”, men beröra kanske finns som ett annat ord? Eller ”jag vill beröra dig” om inte detta blir långt och komplicerat?"

Berör mig, det för tankarna till imperativ, alltså uppmaningsformen, och då blir det attinge me, eller tange me, dock kan båda verben ha en anstrykning av "antasta, förgripa sig på' (våra Vulgata-begivna läsare tänker genast på Noli me tangere) kanske inte så passande för en massör. Men visst går även det att använda.
'Jag vill beröra dig', det blir volo te attingere, inte särskilt långt och kanske kan passa?

Om man i Vilborg slår på 'massera' får man perfricare, att 'gnida/gnugga häftigt' (ni känner alla igen ordet friktion), han ger även ett senare ord för 'massage'; prefricatio, vilket inte ser särskilt snyggt ut. han erbjuder då även ord för 'massör'; fricator/fritor/fricatrix/frictrix, inte särskilt snyggt. Finns ett grekiskt låneord i latinet för 'insmörjare, massör som smorde in sin herre i badet', aliptes. Kommer även att tänka på Lovisas lysande föreläsning, då hon bl.a redogjorde för titlar (bevarade genom gravinskrifter) i det kejserliga hushållet där Livias massör kallades om jag inte missminner mig för unguentrix, en variant av just 'insmörjare' (ungere är insmörja), då romarna verkar ha tagit fasta på den olja som används vid massage. (Lovisa! Rätta mig gärna!)

Hoppas detta ger ngt!

1 comment:

Lovisa said...

Livias massös kallades kort och gott för unctrix (kan vara vulgärlatin) och hennes salvmakare unguentaria. Men det kanske inte är det stiligaste verbet att bilda ett företagsnamn av? (Även om unctrix magnifica onekligen låter tjusigt.)

Grattis till lägenhetsförsäljningen och glad helg!