Friday, March 28, 2008

ebriosa acina ebriosioris

Sitter på café i Gbg och äter gudomlig chokladkaka (om detta vore en riktig blogg skulle nu en bild på kakan i fråga följa), och rättfärdigar jobbskolk med mailkoll, men klämmer in lite slösurfande. Bland fynden kan nämnas denna UnderStreckare i SvD:

"James låter förstå att alltsammans för hans del började med Tacitus, den romerska historikern som inte bara genomskådade politikers benägenhet att försköna verklighet – ”De skapar en öken och kallar den fred”, skrev han – utan också var kanske den första att ge en röst åt det oskyldiga lidandet. Han beskriver hur inte bara Tiberius före detta favorit Sejanus själv blir avrättad utan hur också hans purunga dotter förs bort för att dödas – och hur hon våldtas först, eftersom jungfrur var okränkbara. Och medan hon fortfarande är okunnig om vidden av de fasor som förestår låter han henne utbrista: ”Vad har jag gjort? Vart för ni mig?” Hennes röst förebådar Förintelsens röster och röster från kriget i det forna Jugoslavien, röster som fångats upp av bland andra litteraturvetaren, författaren och journalisten Dubravbka Ugresic, född 1949 och därmed en av de yngsta gästerna på kalaset."

Antiken, irrelevant?
Om inte annat bildar den en utmärkt fond för dektektivromaner. Recension i DN av Steven Saylors senaste:

"Steven Saylor är nästan absurt hemmastadd i antikens Rom; han skriver in matvanor och seder i berättelsen, tyger och slavförhållanden, minsta gränd och sunkigaste lönnkrog. Gordianus pimplar vin en sen natt med en allt fullare Catullus, poeten som ju var grymt förälskad i - jovisst, i just den där Clodia. Fast han kallade henne Lesbia i dikterna."

Och ikväll är det fest. Mer om det senare.

No comments: