Sunday, April 06, 2008

nomen profitere

Det börjar, iuvenes, dra ihop sig till sista anmälningsdag, den 15 april, och det är sålunda hög tid för er att ta er i kragen och söka den där latin eller grek-kursen som ni så länge lustat efter, ty de klassiska språken behöver studenter, och behöver i sanning just dig!
(Jag säger intet om den avancerade nivån, utan lyfter fram grundnivå och nybörjarkurser.)

Om vi börjar med det forna sorgebarnet Lunds universitet, så är faktiskt utbuted en smula skralt, det finns en fortsättning på Nybörjarkursen som startade denna termin, samt en kandidatkurs. Grekiskan har tydligen en Nybörjarkurs, det kanske kan vara något? (Finns även där en kandidatkurs)

I Stockholm är utbudet rikligare, och där finner ni Latin I (15 av de där nya poängen) såväl som "normal" kurs som på distans, och resten av terminen kan sedan, om ni är den normala typen, med Latin II. (Lovvärt med distanskurs!). Sedan är det bara att bygga på med III och IV, samt kandidat- och magister-kurser. Grekiskan har även den ett flertal kurser, och för er nyfikna nybörjare finns Grekiska I och dess fortsättning, så det är bara att söka.

I det förtjusande Göteborg, finnse en grundkurs i latin på helfart, och en fördjupningskurs till hösten. Finns även den trevliga lilla saken Latinet som språk och kulturbärare, orienteringskurs, om 7.5 hp, på kvällstid, som väl sålunda ingen har en ursäkt att inte läsa. Grekiskan erbjuder där till hösten blott fortsättningskurs, och fördjupningskurs, ingen grundkurs.

Växjö erbjuder Latin I på 7, 5 av de underliga poängen, nu i höst och har en fortsättning till våren, även om dessa småkursek verkar för korta för att man ska hinna något.

Uppsala Universitet, där jag nu sitter och ugglar, har en grundkurs (det är svårt att inte säga A-kurs) med förkunskapskrav, som du får tillträde till antingen genom ditt gymnasiala (el. motsvarande) arbete, eller genom Introduktionskurs i latin I, som också det ges till hösten. Förutom sedvanligt utbud av högre kurser, finns det tillfälle att njuta kursen Latin för naturvetare, även den på 7.5 hp, antingen normalt eller på distans, denna kommande höst.

Addendum: Såsom påpekats i kommentar, och vilket blir förståeligt om man betänker mitt hjärndöda tillstånd, glömde jag helt UUs grekiska ovan. Vilken skam och galenskap, då den, såsom Menge sade, är ypperlig.
Till hösten ges det tillfälle att påbörja sina studier i detta språk, med Grekiska I, som ges såväl på plats som på distans. Man kan fortsätta samma termin med Grekiska II. Det ges fortsättningskurser på C-nivå i Grekiskan och dess kamrat Bysantinologi.
För er som inte orkar fullt så mycket, och inte vill peta med de krångliga bokstäverna finns Bysantinsk litteratur om 15 hp, kvällstid, och den har ni i sanning ingen ursäkt att inte söka.

Sök!

Och nu lutar jag mig tillbaka och väntar på att rättelserna ska strömma in.

3 comments:

Menge said...

Ja, du har oförskämt nog glömt att nämna grekiskan i Uppsala, som ju antagligen är den bästa grundkurs i grekiska i landet.

Anonymous said...

Tack för den summeringen! Jag vidarebefordrar till intresserade ungdomar och låter meddelandet ledsagas av argument av typen ethos, logos samt pathos!

/Hanna

SDIL said...

Menge- Mea culpa, mea maxima culpa! Jag har lagt till denna vitala info, och ställer mig i skamvrån.

Hanna- Ingen orsak!