Monday, April 13, 2009

Surrexit Christus sol verus


Det blir inget särskilt påskfirande här på latinbloggen, vi säger ett rungande Glad Påsk, och lämnar sedan den helgen därhän, visserligen firats ordentligt med såväl kyrkliga aktiviteter som äggjakt (i institutets trädgård, synes ovan) och alkohol, men vi har en mängd viktiga notiser att ta itu med, och beger oss nästan omedlbart till detta påskägg av diverselänkar och random info.

Dock, först och främst, ett stort tack till gästbloggaren Servus Medicus, som underhöll kort och utan introduktion (övertalades i sista stund) under min konferensvecka. Jag har länge velat ha något om det medicinska latinet, då det är där som de flesta träffar på det döda språket, och gläds sålunda ofantligen åt att den förhoppningen nu besannats.

Därefter, vill jag bara säga att det kommer mer om CILL i Innsbruck, men inte nu. Kan dock berätta att nästa CILL, som infaller 2011, kommer gå av stapeln i Uppsala, antagligen den andra veckan i juni. Mark your calendars!

- Jag börjar med en länk som jag snott från Läsdagboken, nämligen en lista på författaren Lindsay Davis' 10 favoritfaktaböcker om Rom:

"I have nine shelves of Roman books. For this selection I've left out learning Latin, the classics and guidebooks to individual sites, and I have also had to leave out specialisms – glass, gardens, cookery, law ... These are ten that are scholarly but user-friendly. They are all books I have enjoyed, all influenced my love of ancient Rome and most of them are in regular use for my work."

- Jag minns ine om jag nämnt att arkeologiska kursen nu är i full gång här på institutet, så vi har 5 stycken lysande studenter från olika svenska universitet som gör spännande utflykter och sliter i biblioteket. En av dessa har en blogg med fina bilder och en och annan reflexion:
http://ancientandold.blogspot.com/

- En liten konferenslitteratur; jag var faktiskt, skäms jag att erkänna, nära att var morgon i Innsbruck ta bild på "dagens konferensoutfit" och posta (det skulle vara ett internskämt mest för mig och ChW), men då man får så konstiga läsare då man nyttjar ordet "outfit" (whoops, once again!), struntar vi i det och rekommenderar istället bloggen academichic, en söt sak:

"As feminist scholars, we were also forced to reconcile the perceived-superficiality of our interest in style with our academic commitment to questioning gender and class essentialisms.
[...]
This won’t be our dissertation, but it might keep us sane in the mean time. With this project we hope to inspire other academics to embrace their love of clothes, to create unique and beautiful outfits, and to engage in a metadialogue about the art, literature, and garments that can move us all."

- Ting och Tankar diagnostiserar: Akademensis.

- Jag planerar att titta förbi konferensen Romans and Romantics Conference, på Norska Institutet här i veckan, de har tyvärr ingen hemsida, men programmet är mycket intressant, och allt norrmännen gör blir ju bra.

- På tal om Norge, så har Trondheims Klassisk Studentforening en föreläsning och workshop den 27 april med temat "Tragedi och komedi -teatrets socio-politiska roll i antikken". De fixar alltid underbara tillställningar!

- Och på tal om andra institut här i Rom, måste jag säga att det är trist at vara gammal och trött med alla de ständiga fester som pågår. Jag önskar att jag varit pigg nog att hänga på till Brittiska häromdagen och spelat fotboll till tre på morgonen. Ah youth!

- Min ständiga idol Eherenreich har en tyvärr sann historia om satir som slagit bakut, en ypperlig metafor för det Bushianska humorlösa samhället. Hur hamnade vi här?

- Mina amerikanska släktingar sänder mig emellanåt sådant som de hittar i sina lokala blaskor om latin etc (de fick jus se firsthand hur hjärntvättad jag var efter två veckors Latin camp, jag kunde bara svara ita och minime på tilltal), och nu senast denna charmiga sak, som förstås även bekymrar då det blivit så sällsynt i de offentliga skolorna:

"But teachers and students say that where Latin is taught, devotion and sacrifice can be found.
Lehman’s students gather five mornings a week for 7 a.m. classes. Despite the hour, they exhibit enthusiasm and energy."


Jag kan inte annat än instämma, under min tid som latinlärare erbjöd jag till slut, efter frustration med skolledningen, "guerillalatin", alltså lektioner utanför skoltid och utan löfte om betyg i ämnet (lyckades i vissa fall få det tillgodoräknat dock) och tro mig, intresset fanns.

- UnderStreckare om Dante, som förstås citerar Björkeson (jag är något putt över att förlaget inte längre har hans översättning av Den Gudomliga Komedin i tryck såsom pocket, blott i hardback, och sådant orkar ingen släpa på), och diskuterar klassikerfrågan:

"Blir, för att nu hopa frågorna, en bok dubbad till klassiker blott under premissen att ”generation efter generation återfinner sig i den”? Kan det inte vid närmare påseende istället vara tvärtom – att det är avståndet, differenserna, mellan läsaren och verket som är det väsentliga? Att klassikern inte erbjuder oss några speglar, utan snarare fungerar som medelbart identifikationsled, som skänker perspektiv på läsaren och hans eller hennes tid? Att klassikern bjuder oss att skåda oss själva i relation till något annat, något svunnet? Klassikern: ett svar – formulerat som en fråga?"

- Glöm inte söka kurser i latin och grekiska till hösten! Sista dag är 15 april!

No comments: