Tuesday, July 24, 2007

Skytteanum

Jag är hemskt ledsen att jag sticker in huvudet och stör de förtjusande sommarvikarierna, men det är en sådan mängd personer som sänt mig Göran Skyttes ledare i SvD (070721) om debaclet i Lund att jag måste länka dit, dels för att visa att jag faktiskt läser mina mail, dels för att vid en allmän, snabb och hastig blick på de blogglänkar som fanns, fann jag diskussionen "i bloggosvären" ganska korkad och osaklig. Man verkar inte riktigt kunna argumentera i sak, utan svävar ut i en mängd nyliberala irrfärder.

Det är glädjande att situationen i Lund inte är helt bortglömd, och Skytte ska ha en eloge som lyfter fram detta på ledarplats, samt faktiskt verkar bekymra sig för lärdomen i vårt land.

Nu är förvisso inte Skyttes ledare oantastlig, den är till att börja med till stor del ett hopplock av professor Piltz krönika i Sydsvenskan i november 2006, som alltjämt är mkt läsvärd.

Nåväl, scripsit:

"Myndigheterna vill avskaffa latin vid Lunds universitet. Och Malmö högskola startar nytt masterprogram i sexologi. Det är ett tecken i tiden. Ut med Ovidius och Julius Caesar, in med Malena Ivarsson och Katerina Janouch."

En smula raljant, n'est-ce pas?

Vidare skriver den gode Skytte lite vagt att det är "myndigheterna" som står bakom detta, vilket visserligen framkallar en mysig bild av ansiktslösa mörkermän som skrider runt och brutalt kastrerar vårt kulturella kapital, men som kanske inte stämmer helt överens med verkligheten. Som vi alla vet är sanningen något mer komplex, beslut av detta slag tas numer på fakultetsnivå, visserligen under ekonomiska påtrycknigar ovanifrån.

Slutligen använder sig Skytte av det lilla ordet "vill" i sin text ovan, vilket visar att han icke bläddrat i LUs kurskatalog för HT, där blott fortsättningskurser erbjuds, så denna vilja är snarare fait accompli.

Men jag gissar att han satt i sommarstugan med en tryckande dödlinje, och inte hade tid att på något vis kontrollera fakta eller fundera över hur komplicerad denna sak faktiskt är, utan lånade lite och hoppades att polemiken skulle dölja slarvet. (Det är ju, såsom vi sett tidigare i år, vis-à-vis latinet, lite av Svenskans grej att strunta i det faktuella.)

Dock, humanioran och dess kris tackar och bockar för all uppmärksamhet den kan få.

(Jag drar mig åter tillbaka in i skuggorna och återkommer i början av augusti, förlåt att jag störde)

4 comments:

Anonymous said...

Jag råkade hitta följande motivering till att Majoring in Classics hos Columbia University, NY. Det är så vackert att det blir fuktigt i ögonvrån...

chall said...

Som en Cambridgeprofessor sade till mig när han frågade vad en av mina närmaste gjorde... "With a Major in Classics s/he can do almost anything, apart from biology maybe. Get a job in banking for example." ;)

hmm... jag tror, som vanligt, att saker är lite annorlunda i landet på andra sidan Nordsjön. Dom har lite mer kultur kanske?! Eller så är det bara vanan med elitism som lyser igenom.... åter till mina baktierer! Hoppas din sommar är bra och avkopplande SDIL!

(K) said...

Under en av mina senaste på-väg-utlandsresor (dvs. på flygplanet) råkade jag sitta bredvid ett par förtjusande små damer, som båda samfällt utbrast i: "Nej men så ROLIGT, TÄNK att det finns unga människor idag som fortsätter på det gamla klassiska arvet, vad BRA, och vad SPÄNNANDE... (etc.)", när jag berättade att jag f.n. doktorerar i latin.

Det finns visst hopp om resten av mänskligheten också.

Anonymous said...

Ursäkta att jag skriver och frågar på din blogg, men jag skulle bli väldigt glad om du kunde översätta följande meningar åt mig till latin:
"Vad vore världen utan mig"
"Diamonds are forever"
"Skapad för beundran/skapad att beundras"
Lite självgoda meningar, men jag funderar över en tatuering och latin är det vackraste språket att rista in! Tack så mycket.