Monday, October 01, 2007

nugae


- Skrivbordet, se ovan, måste städas nu! Katastroflarm utlyst.


- Laokoon är väl ungefär så klassiskt de kan bli, i synnerhet då en föreläsning som hölls vid mottagande av Sture Linnér-priset ligger till grund för artikeln:


"Gruppen avbildar en legend från berättelserna om trojanska kriget: Apollonprästen Laokoon varnade trojanerna för att ta emot trähästen, men bestraffades av Minerva, eller av Apollon, för kränkning eller hädelse; det framställs litet olika hos olika historieberättare. Laokoon tvingas i varje fall bevittna hur två ormar angriper hans båda söner. Han försöker rädda dem men till priset av sitt liv. Skulpturen avbildar slutfasen i dramat, de tres plågsamma dödskamp."


- Tänk vad underbart att man faktiskt vågar ta upp detta!


- Ny översättning av Boccaccio kom i dagarna.


- Har suttit i möte och granskat studieplaner för forskarutbildning större delen av dagen, de flesta följer mallen, och sålunda gläds men inte blott av variationen, men förstås även av budskapet (om än ngt kategoriskt) som hittades i texten under rubriken Ämnesspecifika mål för ett visst humanistiskt ämne (man har starka misstankar om att det är quidam professor som ligger bakom formuleringen, och min redan tonårsartade crush på den karln fördjupades ytterligare):


"Utbildningen på forskarnivå....innebär...att doktoranden ska älska sanningen, vörda lärdomen, hata filistrarna samt städse beflita sig om vetenskapens majestät."


- På tal om crushes, så finner man en utmärkt recension skriven av en av mina mest långvariga sådana här. Lysande.

3 comments:

chall said...

hihi, det där skrivbordet är mitt! Jag har insett att jag måste städa ordentligt men det är ju alltid lite svårare när det finns så mycket annat att göra.... (ursäkter ursäkter!)

Jag ska starta städa nu, tack för "jag kan inte fly mer nu" :)

F.ö. tonårscrusher på professorer ska man inte förakta. Jag önskar att det fanns någon sådan här... ;)

dunderklumpen said...

Ett tips på ett stycke nutidshistoria som publiceras i dagarna:
Den kompletta samlingen av Don Martins verk för tidningen MAD
http://www.amazon.com/Mads-Greatest-Artists-Completely-Martin/dp/0762430508/
Två inbundna volymer av total Kerflooey Baddabaddabaddabing!

SDIL said...

Chall- det är en katastrof, jag hittar ingenting längre och imorgon ska jag munta en student och jag skäms så att släppa in henne i rummet.

Jag har ganska lätt att hänge mig åt crushes, det livar upp vardagen.

DK- Trevligt!