Monday, December 03, 2007

Vinum fervefactum me iam taedet

Julen, iuvenes, står för dörren, och ni må tro att det finns veckor till godo, men så är inte fallet, utan den aftonen är här innan ni hinner blinka. Till julen/hannukka/festivus måste massor av presenter skänkas, och det kan vara ett helvete att hitta på gåvor, och sålunda bjuder latinbloggen här på ngra tips så ni slipper ge bok av typen Världens fulaste frisyrer/pojkar är minnsann pojkar/Tjejer gillar skor (eller vad nu dessa onda presentböcker heter) eller badkulor till omgivningen. (Vi försöker hålla oss böcker från Sverige, och alla dessa finns på din lokala nätboklåda, så man inte behöver ge sig ut på stan för att julhandla):

- Till någon som är intresserad att lära sig grunderna i latin är läroboken Fabula en bra present, i synnerhet för någon lite ynge som är nyfiken på språket.

- Tore Jansons Romare och Romarinnor passar vem som helst i familjen.

- Den stormiga och sjudande tonåringen förtjänar den senaste Catullus-översättningen. (Eller om ni vill få den stackars obekväma, hormonstinna att rodna rekommenderas Kärlek och erotik i antikens Rom, ty alla blyga pubertesvarelser gillar att mottaga gåvor med naket på ingör församlad familj.)

- Till ens jobbigt intellektuelle bror funkar Svenbros senaste utmärkt.

- Familjens feminist uppskattar säkert Letters of a learned lady, eller om man är riktigt frikostig Women Latin Poets.

- Till den där militärfanatikern som finns i de flesta familjer (Om den inte finnes ansluts en sådan inom kort genom äktenskap) är Adrian Goldsworthys Caesarbiografi ett säkert kort, eller varför inte något från Caesars egna penna, om han inte redan köpt dessa genom Pennan och Svärdet.

- Till kusinen och ekonom-studenten kan Konsten att få rätt: en handbok i talekonst vara en fullträf, man liksom smyger på med lite klassisk bildning. Författaren är ju "känd från tv".

- Vad som helst av Sture Linnér.

- Björkesons digra och fantastiska översättargärning ska inte förbigås, De homeriska hymnerna kommer säkerligen gillas av mödrar, ingen tackar väl nej till Dante, och Teokritos är en jultradition i klass med Kalle Anka.

- Till din Italienfrälsta farmor är väl den kära gästbloggerskan Annika Prytz Åbergs Neapel och Campania : historia, människor och kultur i Vesuvius skugga det sjävklara valet.

- För den historieintresserade är En bok om det svenska folkets minnesvärda exempel perfekt, i synnerhet om man gillar GIIA.

- Latindoktoranden i ditt liv behöver Kreousas skugga av Anders Cullhed.

Om ni nu själva är doktorander eller studenter är den festliga tid som är framför oss ansträngande, då den verkligen sliter på ekonomin. Förtvivla dock inte, utan ge bort pocketböcker, såväl uppskattat som billigt:

- Ola Wikanders I döda språks sällskap

- Ovidius finns i inte mindre än 3 pocketvarianter; Amores, ett urval av Metamorfoserna och en saftig liten gynnare med Kärlekskonsten (Ars amatoria), Botemedel mot kärlek (Remedia amoris), Ansiktsvård (Medicamina faciei), alla för under 40 kr styck.

- Tore Jansons Latin: kulturen, historien, språket

- Såväl Illiaden som Odyssén finns i svensk, tok-billig, pocket

- Thukydides Kriget mellan Sparta och Aten, i Linnérs översättning.

Vad finns det mer för bra julklappstips?
(Min önskelista fås på begäran)

No comments: