Wednesday, September 26, 2007

Mina Böcker II.4I denna trakt ligger också sjön Averno, som antikens folk ansåg vara nergången till Hades. Och Sibyllans grotta i Cumae. Här utvecklade man metoden för fiskodling och förebådade Panteon, genom att konstruera badhus som hade kupoltak med ljusinsläpp. Och här gjorde man affärer och roade sig kungligt; Seneca tyckte att det gick till överdrift.

Det var från Misenumklippan som Plinius den äldre år 79 e Kr fick syn på Vesuvius förstörelsebringade rökpelare.

Vid Vesuvius fot ligger nu resterna av Pompeji och det något mindre kända Herculaneum. I Oplonti finns utgrävningar från en stor romersk lantvilla, tillhörande Neros fru Poppea Sabina eller någon annan i hennes släkt.

Etthunrafemton sidor i min bok handlar om öarna Capri, Ischia och Procida. Vidare om den sagolika Amalfi-kusten, om templen i Paestum och om nationalparken Parco Nazionale del Cilento e Valle di Diano.

Läs också om klassiska turistorter, varma källor och om mozzarellabufflar! Om grottor, sirener som kastar sig från klippor, om Ancel Keys som upptäcker Medelhavsmaten, om Ernest Hemingway på research, de romerska soldaternas favoritkorv lucanica, om kloster, om nöden som orsakade utvandringen till Amerika. Och om helgonet Padre Pio som sa:
– Den som har tid inväntar inte tid: skjut inte upp till i morgon det du kan göra idag. Vem säger att vi lever i morgon… Vi samlar skatter: bara det flyende ögonblicket är i vår ägo.

No comments: