Monday, September 24, 2007

Donum amplum

Jag har glädjen och äran att denna vecka bjuda på en gästbloggare, och en något celeber sådan, nämligen Annika Prytz Åberg, författaren till Lazio -landet närmast och Neapel och Campania. Historia, människor och kultur i Vesuvius skugga.

Hon kontaktade mig efter att det här omnämnts den senaste av hennes böcker, och efter en kortare korrespondens kom vi fram till att hon verkligen borde gästa här och få berätta lite om sina böcker och sitt Italien.

Latinbloggen gläds mycket över denna eminenta gäst, som i mail berättat att hon var 17 då hon på 1960-talet första gången kom till Italien, och hade då inga särskilda förväntningar men blev helt "betuttad" i landet.
APÅ har rest till Italien otaliga gånger och besökt landets alla landskap. I över fyrtio år har hon gjort resor härs och tvärs genom landet, och även bott i Italien, i Toscana och i Umbrien, visserligen så länge men i ett och ett halvt år.

Hennes förläggare beskriver henne på omslaget till den senaste boken på följande vis:

"Annika Prytz Åberg har besökt och återbesökt Italien sedan 1960-talet. Hon har färdats runt i landet, bland byar och städer, kloster och vingårdar. Vandrat på vulkansluttningar, talat med grevinnor, fiskare och munkar. Hon har studerat historia och konst, lyssnat på musik, och provsmakat allehanda specialrätter."
Och allt är sant, inflikar hon själv!

Till slut bestämde APÅ sig för att börja skriva om Italien. Hennes första bok kom ut 2001 och hette Lazio - landet närmast Rom. (Den är slut på förlaget, men det finns ett antal exemplar som hon kan kan sälja om någon skulle vara intresserad. Maila!)
I år kom den andra boken Neapel och Campania. Historia, människor och kultur i Vesuvius skugga. (Den hittar ni däremot här)

Hon har nu slutat sin anställning inom skolan, efter att ha jobbat i grundskolan, men även på IV på gymnasiet, ett arbete som hon trivts med. Hon tänker nu skriva på heltid och bor ute på landet på Gotland, en miljö som hon tycker mycket om.

Slutligen, besök henne gärna vid Carlssons bokförlag på Bokmässan där hon signerar och svarar på frågor kl 17.00 på torsdag den 27 september och 12.00 på lördag den 29 september!
Missar ni henne där kan man höra henne i Kulturen (P4) från 31 maj i år.

Sålunda, luta er tillbaka och njut. Inläggen kommer vara flera och korta, då det är lättare att få med bilderna då.

(Dock kommer APÅ inte ha ett eget konto här på bloggen, utan undertecknad lägger ut hennes texter, sålunda under veckan, till dess annat anges, är det hennes ord, mina eventuella inpass kommer vara kursiverade.)

No comments: