Wednesday, September 26, 2007

Mina Böcker II.3


I Neapel finner många du spår av antiken. (Tänk bara på Museo archeologico, ett av världens förnämsta museer.) I stans antika centrum finns tre utgrävningar att besöka. Den grekiska muren ligger blottlagd på Piazza Bellini. Castel dell´Ovo är byggt på ruinerna av Lucullus villa och under staden finns de antika akvedukterna tillgängliga för turister som vill gå en guidad tur.


I Neapolis uppträdde Nero på stora teatern. Vergilius skrev två av sina verk här. Han begravdes på egen begäran i staden. I Parco Tomba di Virgilio finns en kvadratisk gravbyggnad med plats för urnor. Gammal tradition säger att det är Vergilius gravplats. En inskription från 1400-talet säger på latin: ”Stanna till resenär och läs dessa få ord; detta är Vergilius grav”. Men det verkar litet skumt att romarnas nationalskald nummer ett skulle ligga begravd i ett vanligt columbarium. (För övrigt fick Vergilius under medeltiden ryktet om sig att ha varit en trollkarl. Det kan du läsa mer om i min bok.)


Området Campi Flegei, de vulkaniska fälten väster om Neapel, formligen luktar antikt. Här låg Puteoli som blev romarnas stora handelshamn – då handeln med vete över Medelhavet kommit i gång och hamnen i Ostia hade slammat igen. Och Misenum, romerska imperiets mäktigaste flottbas. Och Baiae – romarnas mest besökta semesterort.


Alla personer av vikt hade en mondän maritim villa där, byggt i terrasser efter mos baianum. ”Nullus in orbe sinus Bais praelucent amoenis”, skrev Horatius. (Det bet emellertid inte på Augustus och Tiberius som föredrog Capri.)

Det var i Baiae som Nero tog livet av sin mor Agrippina och Hadrianius dog av vattusot.

Även Tiberius slutade sina dagar i Baiae under en hemresa till Capri.

No comments: