Monday, October 27, 2008

viribus unitis

Notiser, notiser, notiser, samt ett och annat evenemangstips:


- I Göteborg är det dags för nästa seminarium i den editionsfilologiska serien! Onsdag 29 oktober, kl. 15-17, får vi besök av Paula Henriksson, forskarassistent i Uppsala, som ska tala om "Editionens hermeneutik: nyspråkligutgivning i Sverige". Då diskuteras svensk editionshistoria rörande 17- och 1800-tal men det gås också in på aktuella frågor som hur man kan och bör se på en utgivares plikter, dels mot det historiska materialet, dels mot sentida läsare/användare, och vilka konsekvenser utgivarval får i olika bemärkelser. Lokal är som vanligt T 116 i Arkeologen


- En del har väl missat att högskoleprovet varit, men det är en egokick att ta orddelen, något som en latinist inte kan misslyckas med. Finns testa-dig-själv variant på SvD.


- Annat som man kan läsa hos SvD är en av dessa poteniella Heliga Graalar, de dyker ju upp med jämna mellanrum, och efter den förhatliga da Vinci-koden ligger det väl liksom i tiden. Man ska komma ihåg att poteniell Graal alltid dyker upp när man behöver något, såsom här kanske fler museibesökare, eller allt som oftast mer pengar, det är alltid i budgettider som NASA nästan är utomjordiskt liv på spåren, eller man hittar unika byster i vattnet.- Och i en annan tidning kunde man i helgen läsa om Labrandaprojektet, mycket spännande. Tyvärr lägger UNT inte ut sina intressantaste artiklar på nätet, jag har inte heller kunnat bjuda er på deras recension av Ciceros Om Talaren i Birger Berghs översättning.

- Konversationsgruppen i latin träffas antagligen igen den 11 november. Hör av er om ni är intresserade.


- Måndagen 17 november 18.30 (precis) Klassiska Föreningen i Uppsala möte, eftersom de då firer 100 år! Glimtar från föreningens illustra historia utlovas, samt en stor galaföreläsning av den vittfrejdade Allan Klynne om Kleopatra! (Berättar mer snart)

- Själv föreläser jag på Tekniska Museet på onsdag, och det är nu hög tid att skriva föreläsningen i fråga. Jag misstänker att ytterligare racer-prokrastinerande kommer ske.

- Och presidentvalet i USA närmar sig. Ack så nervöst, betryggande är dock att Obama has locked down the important mariachi-band vote (varning, melodin sätter sig verkligen i hjärnan), och Palin lyckat alienera samtliga entomologer med sin nedlåtande attityd till fruit-fly research. (Tack till mater för sådan info, man ska inte jävlas med entomologer, ruskigt långsinta, vidare tigger min favoritkommentator pengar för att avsluta sin bevakning av McCains kampanj då tidningarna kursar till höger och vänster over there. )

5 comments:

dunderklumpen said...

Nördcafét låter oerhört spännande, kanske ska läsa på detta innan du beger dig ner i lejonkulan:
http://www.randsinrepose.com/archives/2007/11/11/the_nerd_handbook.html

Svenske Floyd said...

Den förhatliga davincikoden? Amen de e ju en rolig bok. Apropå fler museibesökare så har Rosslyn Chapel tredubblat sitt besökarantal efter den boken. = Bra med pengar till underhållet.

Anonymous said...

Väldigt roligt att veta att du ska hålla föredrag - men om vad?

Har man sagt A får man säga B...

/svensson

Anonymous said...

"Förenade krafter"...

Är det vad rubriken betyder? Har för mig ett österrikiskt (!) slagskepp hette så.

(Men det var förstås under första världskriget, då man hade kust vid Balkan.)

/svensson

SDIL said...

DK- tack och ses på lördag!

SF- må så vara, men den är så uselt, uselt skriven.

Sv- Se nästa inlägg, och ja, det var ett skepp i den österrikiska-ungerska flottan.