Wednesday, October 01, 2008

ergo ubi concepit furias euicta dolore

En överhängande dödlinje, cateringproblematik och annat in the way of disturbance, såsom ett sjukligt behov att djupanalysera alla Palin-intervjuer, gör att det återigen bara blir notiser:

- Kommentarerna har fyllts med allt möjligt trevligt senaste tiden, och en och annan bara måste lyftas upp:

"Det var då omåttligt populärt, att företag och inte minst Sveriges kommuner för 'personal-fortbildn.' inhyrde (för dyra pengar) mången djupsinnig, flum-spekulerande föredragshållare med det stundande, mytiska millenniumskiftet i blicken.En sådan for land-och-rike-runt i min landsända med produkten "Homo futurUM ".

Ilsknade då till, avsände ett brev, ironiskt servilt undrande, hur han tänkte sig denna könlösa framtidsmänniska, reducerad till ett neutrum, och tillade mer en passant, om det möjligen, möjligen kunde röra sig om ett språkfel... (Homo FUTURUS med den maskulina ändelsen -US ska det alltså vara.)Ingen sådana 'lånta fjädrar' dök mer upp i hans titel!"

Det kniper i magen av skratt, och jag tänker samtidigt på ett visst företag, med rötterna i Uppsala Universitet, som bestämt sig för att kalla sig Convertus!

- Det gjordes även ett försök att hitta fons et origo i viditur/videtur-härvan, mycket spännande:

"Det första belägget av "viditur" på internet som jag har kunnat finna är från 1985(!):http://groups.google.com/group/net.nlang/browse_thread/thread/26be4875ecf69acb/3101a6ee140eb87d?lnk=st&q=&pli=1

Postaren har som tur är angivit sin källa: "A&A button catalog".
Så där finns ett spår att följa, för den som känner sig manad."

I den tråden rättas dock Ron ("Don't flame at me if these aren't correct"), så detta kanske inte är själva urkällan, och jag lyckas inte hitta vad A&A button catalog är för ngt.

- Vidare har bloggen nästan blivit självdrivande, frågor och diskussioer löser sig självt i kommentarerna. Jag har i sanning världens bästa bläsare!

- En av de ytterst få roliga konservativa som finns i USA har tyvärr cancer:

"Why can't death -- if we must have it -- be always glorious, as in "The Iliad"? Of course death continues to be so, sometimes, with heroes in Fallouja and Kandahar. But nowadays, death more often comes drooling on the toilet seat in the nursing home, or bleeding under the crushed roof of a teen-driven SUV, or breathless in a deluxe hotel suite filled with empty drug bottles and a minor public figure whose celebrity expiration date has passed.

I have, of all the inglorious things, a malignant hemorrhoid. What color bracelet does one wear for that? And where does one wear it? And what slogan is apropos? Perhaps that slogan can be sewn in needlepoint around the ruffle on a cover for my embarrassing little doughnut buttocks pillow."

- Även jag fick spam-mailet från Latinshirt (liksom Venanzio), som ska ha en eloge för sitt precisa spammande, och instämmer helhjärtat i att det visserligen är kul med denna affärsidé, men att tischorna är ruskigt fula. Har länge tyckt det är dags för en latinbloggst-tröja, kanske ska göra verklighet av saken och ta upp konkurrensen om årets julklapp. Om an tryckt upp 50-100 stycken, visst skulle de väl gå att kränga, eller iaf pracka på gästbloggare?

Den spam eller oönskade mail man får till sin universitetsadress är förstås mest av typen viagra och andra erektionsfrämjare, men då jag fortfarande hade en mailadress koplad till inst för religion och teologi fick man emellanåt en del spännande, varav den stora favoriten var killen som mailade för att informera om att han var den nye messias och tänkte låta världen gå under om inte Bonniers gav ut hans diktsamling, något som gav upphov till en mängd funderingar som om Jesus vid sin återkomst skulle ha haft en yahoo-adress (antagligen gmail tror jag), eller varför just Bonniers?

- De flesta har väl redan sett artikeln i SvD om fil kand-uppsaten vid Lunds universitet om 19 personer som talar flytande klingonska. Det påminner lite om det där med att tala sitt latin, även det är ett utmärkt "hemligt" språk, t.ex på bussen:

"Men de som är absolut bäst tar det på väldigt mycket allvar. Och de grammatiska stridigheterna och diskussionerna är lika allvarliga som på vilken akademisk institution som helst.Vissa har också haft praktisk nytta av det.– En tävlade i paintball på hög nivå. Han lärde laget klingonska så att man de kunde ropa ut order på klingonska."

(Och ja, in the interest of full disclosure, det står en klingonsk ordbok och grammatika i bokhyllan därhemma)

- och Barbarossa fastnade även han i bloggträsket, efter att jag intorducerat honom till denna heroinliknande vana. Ni hittar honom och hans skägg här, och kolla särskilt in hans Vergilius i kort, mycket kort sammanfattning, även om jag skulle vilja korta ner Didos replik till:

Oh ja, Aeneas![det där i grottan, you know, nudge-nudge, wink-wink] Oh, nej, Aeneas! (tar livet av sig)

1 comment:

Barbarossa - said...

Jo, jag fattar. Det var mer det att jag ville ansluta till Vergilius mer högstämda stil.;-))