Thursday, December 07, 2006

Sterculinum

Som sagt, det har varit mycket jobb och åtskilligt annat tjafs på senaste tiden, men snart ska jag bjuda er på trevliga inlägg, samt svara på alla mail, jag har inte glömt det, jag lovar!

Dock, först måste jag bara kasta ut allt det som ligger och multnar i mitt huvud:

- Evangelium enligt Pilatus låter spännande ("Den romerske ståthållaren får ta till orda först på sidan 77, i form av en serie brev till brodern Titus, där han redogör för rättegången, korsfästelsen och de följande veckorna, då ryktet börjar gå att "trollkarlen" uppstått. Pilatus är, här liksom i de flesta skildringar, en något träig skeptiker - han tror absolut inte på några mirakel och drar igång en detektivisk undersökning för att finna liket så att den här irriterande affären kan få ett slut."), i synnerhet i juletider, men jag tror jag ändå ska läsa om Lagerkvists Barabbas istället.

- Bloggen Månskensdans måste rekommenderas, då den snabbt förenade sig under fanan för försvar av de klassiska språken i Lund, samt alltid i allmänhet bjuder på trevlig läsning, även om skriftställaren är en ung barbar som sorterar sina böcker efter färg.

- En annan kamrat i striden finns på Ett slumpat karakteristikum, där finns även mycket Catullus, quod valde mihi placet, bl.a i egenhändig översättning.

- Legenden Sigrid Kahle fortsätter att känga till stängningarna på Carolina. Good for her.

- Jag vet inte riktigt varför, men jag skrattade högt och länge då jag läste om hur Malte troddes vara Sven Eric Liedmans son.

- Jag är ingen anhängare av alla ljusslingor och stålkastare som institutionen behängts med såsom julprydnad, och jag finner det allmänrådande blåa ljuset kliniskt och kallt, men jag älskar allt det granris som ligger runt Poseidon på Götaplatsen, det luktar gott och är en rolig kontrast till havets gud.

- En hyggligt ny blogg, som får vara med här för att de som jag är barockfanatiker, samt gör latinska försök, är Brefv från Bryssel. Dessutom har jag, såsom de flesta tondöva, en överdriven respekt och dyrkan för musiker.

- Ytterligare en artikel som jag missat i rapporteringen av situationen (som man väl eufemistiskt får kalla det) i Lund, denna med s.k human-interest-vinkel

- Den här artikeln har jag haft sparad i Favoriter i evigheter nu: "Egyptologer i Tyskland kunde senare berätta att lampan är två tusen år gammal, har en tvilling i Grekisk-romerska museet i Alexandria och den ingraverade pojken är barnguden Harpokrates". Jag tror sådanan berätterlser gör tillvaron lite ljusare.

- På tal om en ljusare tillvaro, vad underbart skoj det var igår! Musiken i antiken var föreläsningens tema, han medförde åtskilliga inspelningar samt en assistent av det mindre slaget att sköta bandaren. Det gör mig enormt lycklig att det finns folk som ägnar tid och pengar åt att rekonstruera antika instrument. Detta verkar dock mest ske i Tyskland och Österrike. (Varför?) Föreläsaren själv, som har viss musikerbakgrund, sjöng slutligen en delfisk hymn för oss med övad stämma. Och det missade ni!

- Det var andra kvällen på raken som jag inte lämnade arbetsplatsen förrän 1 på morgonen, och i övrigt har jag oftast jobbat hemma fram till en sådan timma. Denna gång var det vin och disk inblandat, men innan dess bara jobb. Visst förtjänar jag lite vila nu?

2 comments:

Malte said...

S E Liedman själv hade däremot imponerande minne, och kom ihåg att han träffat mig förut, på någon annan mingeltillställning som jag själv lyckligt glömt.

Sammanhanget här får mig för övrigt att tänka på den gången legenden Sigrid K trodde att Peter Englund var Lars Norén. (Vilket inte må kasta någon skugga över hennes bibliotekssalsförsvar.)

SDIL said...

Ha, även detta fick mig att skratta högt, dels för att det är hysteriskt om man tänker det samtal som då kan utspinna sig, dels för att jag är mycket övertrött.

Keep them anecdotes coming...