Wednesday, January 10, 2007

anthropophagia

Jag ska egentligen vara begravd i arbete och först skriva ngt här senare i veckan, men en nyhet av detta slag kan väl inte få gå obemärkt förbi.
Följande rubrik i Aftonbladet "Kannibal hotar äta professor; 57-åring misstänks ha skickat dödshot på latin till professor, journalist och doktorand" fångade min blick. Och det är inte vilken professor som helst utan en latinprofessor:

"Misstänks för dödshot på latin
En professor, en doktorand och en journalist har fått brev om att de ska ätas upp.
En 57-årig svensk kannibal misstänks stå bakom hoten.
–Allmänheten måste skyddas från honom, säger professor Anders Piltz som fick ett av breven."
...
Breven innehöll teckningar föreställande yxor och knivar samt två latinska meningar, med innebörden att den som ger sig in i lejonets kula blir uppäten.
Dödshot
I anmälan till polisen berättar Joakim Palmkvist att han upplever det som ett direkt dödshot. Han misstänker att det är den 57-årige kannibalen som ligger bakom.
Även Anders Piltz är övertygad om att det är kannibalen som skrivit breven.
–Förra året skrev jag bara om en enda person som, enligt vad jag känner till, är mycket kunnig i klassiska språk, säger Joakim Palmkvist.
–Innebörden kan tolkas som att jag ska bli uppäten. Han använder sig av ett citat från den klassiska skalden Horatius som anspelar på fabeln om lejonet som ligger i sin kula och låtsas vara sjuk och vill locka in räven, säger Anders Piltz.
Den 57-årige kannibalen har tidigare studerat latin vid institutionen och varit misstänkt för flera hotbrev mot dess anställda och får inte längre vistas på universitetsområdet."

Tro mig, jag försöker verkligen inte göra mig lustig över detta, det är säkerligen mycket otäckt för de drabbade. Men de har det i sanning inte lätt i Lund, först ogenomtänkta besparingar och nu detta.

2 comments:

Unknown said...

Om det inte hade varit så hemskt för de inblandade hade jag nog länkat till en olycklig tidningsrubrik som handlade om när Scan skulle göra sig av med anställda.
Men man ska inte skämta om sånt.

Baudelaire said...

Hej Latinare! Skrev ju till dig för ngn tid sen per e-post och kommenterade din trevliga blogg. Har även skaffat mig en egen nu:

www.baudelairish.blogspot.com