Tuesday, January 30, 2007

Exemplo non documento est linguae Latinae inculcandus usus

Idag nås DN av en nyhet som funnits i flödet sedan 2004, och som redan i juli uppmärksammades här på bloggen (DN är som alltid vid fontlinjen, och visst är det förtjusande hur deras artiklar särdeles ofta blott är kortfattade referat av vad som måtte varit mer omfattnade och intressanta texter i riktiga tidningar?):

"Mycket i Vatikanen skrivs fortfarande på latin. Inbjudningar liksom gratulationer till kyrkans många biskopar skickas ut på latin. Det händer ofta att det kommer svarsbrev där församlingar och biskopsämbeten ber att få texten översatt till engelska eller italienska.

Amerikanen Reginald Foster är en av Vatikanens färgstarkaste personligheter. Han är alltid iförd amerikansk blåjacka med blixtlås. Under fyra påvars tid har han översatt en stor del av Vatikanens alla viktiga dokument till latin.
Det kan aldrig vara samma sak att studera de heliga kyrkofäderna i översättningar på engelska eller italienska, dundrar han.
- Det går inte att förstå Augusti­nus på engelska. Han tänkte på latin. Det är som att lyssna på Mozart i en jukebox [eller på sin dator?]!

Nyligen har fader Foster bildat en latinsk akademi i Roms centrum med plats för 130 studenter. På kullen Giannicolo nära sitt kloster håller han sedan många år välbesökta sommarkurser för den som behöver bättra på sitt latin. Man behöver inte vara superintelligent för att klara av latin, menar han.
- Om prostituerade, tiggare och hallickar en gång talade latin i Rom så finns det hopp även för oss.

Att han är en eldsjäl är uppenbart, liksom att han har den nuvarande konservative påven Benedictus XVI fulla stöd. I det centrala palatset, där Vatikanens statssekretariat ligger, har också Foster sitt kontor. I korridoren utanför finns en av Vatikanens bankomater. Följande hälsningstext möter prästerskapet: "Inserito scidulam quaso ut faciundum cognoscas rationem", vilket fritt ungefär betyder: "Sätt i kortet och följ instruktionerna".

Pro primo, jag gillar verkligen att det är en amerikan som de facto håller liv i latinet, och för det andra har jag nu hittat vad som verkligen måste besökas i Rom, den latinska bankomaten. (Eller som den ljuvliga AZ säger var gång hon passerar en sådan skylt; 'bang-åååååå-mat', tack för besöket i helgen!)
Pro tertio, visst är det intressant att DN tar sig tid att skriva om latinets utdöende i Vatikanen, men struntar i det fullständigt då det sker i Lund? (Detta är nog enda omnämnandet däri) De väntar väl med att rapportera om det till dess de kan referera en artikel i någon engelskspråkig tidning.

En snabb titt på Vatikanens hemsida (visst är det fantastiskt att de har sin egen webb, .va, och något säger mig att det finns få pornografiska sidor med det avslutet) avslöjar att latin ej finns bland alla de språk som man kan välja. Ack så tråkigt.
Dock finns detta, vilket författaren till DN-artikeln uppenbarligen inte hade tid att hitta, och som skulle kunnat göra artikeln en smula mer nyanserad och inte bara "skojig".

Slutligen, på tal om Mozart på datorn, måste det bara sägas igen att SR Klassiskt är en katastrof, ena stunden sitter man och verkligen glädjs över ett himmelskt stycke ur Onegin, i nästa dundrar John 'jävla' Williams 'The raiders march' fram (ja, Indiana Jones-temat) eller 'theme to Band of Brothers', eller ytterligare från the irrepressible John 'jävla' Williams oeuvre. Jag vill ha SR Mozart tillbaka! (Eller kanske en SR Bach...)

5 comments:

Fredrik Fischer said...

Apropå det här med personer som talar latin coh har ett oväntat modersmål så bör du, om du inte redan gjort det, ta en sväng förbi finska radions latinska nyheter, Nuntii Latini. Det är inte världens bästa nyhetstjänst ur fullständighetssynpunkt, men nog är det roligt att se fullkomligt allvarligt menade nyhetstelegram på latin. Det händer alldeles för sällan.

Anonymous said...

När man nu inte ger ett ass för latin, varför envisas man med att kalla Papa Razzi för Benedictus, hur skall man då placera in denna Bengt bland de tidigare Benediktarna?
Och så en länk till latinska nyheter från Germanien.

Anonymous said...

Den där latinska bankomaten låter intressant...

Anonymous said...

Men inte ska du slösa bort din tid på kackiga SR klassiskt. Testa den här länken istället, där kan du lyssna på lite olika klassiska radiostationer världen över: http://classicalwebcast.com/index.html

SDIL said...

FF- Nuntii Latini har varit en kär kamrat i många år, tror jag länkat till dem vid tidigare tillfälle. Tack för tipset dock!

Anonym 1- Tack för den länken, det var för mig okänt.

Anonym 3- Tack till dig med för länk, har hållit fast vid SR Klassiskt av lättja, det är nämligen min startsida.