Wednesday, January 02, 2008

vox omnibus una

Efter en sällan skådad utmattningskoma (mer om detta senare), återkommer jag här på skakiga ben med en typisk årsbästa-lista, då varje blogg med självaktning måste ha en sådan.

Det har återigen varit ett mycket omskakande år, precis som förra, och de största tingen är förstås att min tjänst flyttas över till UU, (och jag sålunda flyttade till Uppsala nu precis innan julen, att lämna Gbg gjorde ont, kommer mer om detta någon annan dag), och att latinet räddades i Lund (och påföljande Latinfestival!), samt några särdeles privata ting.

Och så, en typisk årsbästa lista:
Årets...

Versmått: hendecasyllabi

Bästa prosaförfattare: Ammianus Marcellinus

Bästa poet: Catullus

Älsklingar: JN Adams, Roger Wright, Mary Beard

Oumbärliga accessoar: Omeprazol, kofta

Mest förhatliga bok: Szantyr

Näst mest: A New Comparative Grammar of Greek and Latin

Bok jag trodde jag skulle avsky men inte gjorde: Pinksters Latin Syntax and Semantics

Tapethemsida: Engelska tapetmagasinet och Duro

Mest förhatliga språk: spanska

Dokusåpa: HFN, korkade mäklare, diverse tjänstetillsättningar

Dryck: rödvin, Hendrick's gin, kamomillthé

Tekniska innovation: Vergilius-generatorn

Okulära hjälpmedel: Att förutom läsglasögon, nu även ha terminalglasögon (dvs för att sitta vid datorn). Ja, jag släpar runt på 3 par.

Seminarieläsning: Cicero

Bästa seminarium: de i editionsfilologi

Ångest: Avhandlingen, bostadsmarknaden, hantverkare som inte ringer tillbaka

Julklapp:
-The letters of Ted Hughes- En liten höjdpunt i dessa, om man bortser från den i allmänhet lysande prosan, är ett brev från början av 60-talet, där TH redogör för sin plan att skapa en fiktiv rivaliserande poet vars material han själv naturligtvis ska stå för. De skulle publiceras i samma tidningar och denna kamp skulle slutligen kulminera på ngt vis. Denna något excentriska plan (han hade ju ngra jobbiga år därkring) sattes aldrig i verket, men han hade hittat på ett namn för sin figur, nämligen John Major! Visserligen inte ett helt ovanligt namn, men i mitt kalkonmätta och trötta tillstånd bildades genast tanken att den forne premiärministern kanske blott är en skapelse av THs fantasi, vilket jag avfärdade sanbbt då han saknar det djup och den svärta som en sådan ändå borde ha. (Kan dock utan problem föreställa mig Major såsom karaktär i en elak parodi av John Betjeman. Major kanske var ett fantasifoster frambringat i samarbete av två poet laureates för att stå för den ihåliga människa som Thatcherismen skapat såsom ideal? En helt fungerande arbetshypotes om jag må säga det själv.)
-The terrror dream- Jisses, vad bra, och ett måste för alla som växt upp med indianböcker!

Cocktailparty: HDR, Latinfestivalen, Latin i funktion-kursen, indiska restaurangen i Erfurt

Lyckligaste plats: Uppsala högar, Seahorse i Helsinki

Hudvård: Hope in a jar

Akademiledamöter: Jesper Svenbro för den nya boken, Kristina Lugn för klänningen vid högtidsammankomsten, Lars Forssell in memoriam.

Födelsedag: Linné

Glädjeämnen: emellanåt, mycket emellanåt, arbetet, och de otroliga människor som jag har äran att träffa och umgås med, diverse privata ting.

Sorger: flytt, att lämna mitt vackra kontor, min bristande disciplin och that whole death thing.

Vergiliusöversättning: Björkeson

Och håret, det är alltjämt mörkt.

2 comments:

Marie said...

"Mest förhatliga språk: spanska"
Varför?

SDIL said...

Oh, spanskan är säkerligen vacker i sig och jag finner den språkhistoriskt intressant och inser att det är modersmålet för ngra riktigt stora författare, men att plöja artiklar och böcker på spanska om kasus-syntax, då ens språkfärdighet är på 'una serveesas por favooor'-nivå, föder och när ett brännande hat.