Friday, September 26, 2008

ProsperitasDe underbara och fantastiska norska förkämparna (Klassisk studentförbund) för filologi, ära och allt annat högt och rent hade ju nyligen den 25 september sin första sociala sammankomst. Jag önskade redan tidigare att man kunnat närvara, och efter att ha läst beskrivningen önskar jag det än ivrigare.

The leader of the rebel forces sände mig följande beskrivning:

"Att kalla gårdagen en success ville vara en för mild beskrivelse. En total triumf för klassiska studier i Trondheim är mer riktigt. Professor Wahlgren hållt ett fantastiskt och inlevandes tvåtimmars inlägg om musik, lyrik och musikinstrumenter i antiken.

Med ljuddemonstrationer av harpa, cithar, orgel och olika blåsinstrument. Dessutom framförde han själv ett avsnitt från Euripides Orestien. Till stor jubel, vissling och applaus från ett femtiotal antikintresserade studenter som hade mött upp (dubbelt så många som vi hade räknat med).


Media var där och gjorde en reportage där studenterna blev intervjuade om studentengagement och intressen för klassiska språk. Som per dags dato är större än någonsin i Trondheim.

Vi klarade till och med att konkurrera ut historisk linjeförening som hade arrangement med quiz den dagen. Arrangörerna från historikernas quiz gjorde det kloka beslutet att möta upp på vårat arrangement istället för sitt eget.


Efter föreläsningen satt vi igen ett 20-tal och drack vin och öl och hade det otroligt hyggligt till de sista kastade in handuken klockan 5 om morgonen. Staffan blev flera gånger den samma kväll uppmanad till att sjunga grekiska sånger i alla möjliga metrum och versfötter, vilket han också gjorde till allas förnöjelse.

Dagens hjälte var själv tvungen att resa klockan två på natten då han skulle till Grekland (flyget gick 04.30) för att där hålla en föreläsning senare på dagen.


Nästa gång, redan om två veckor, för det måste bli än nästa gång efter en sådan stor seger, skal Dr. Thea Selliaas Thorsen hålla en spännandes och pirrandes föreläsning om Ovids Heroides och Sapfisk lyrik.


Dum vivimus, vivamus/Magnus"

1 comment:

Anonymous said...

Ja, hva ska man sie? Succes! Furore! Derom var det åpenbarligen ikke tvil. Det hade jo vært kjempegreit hvis normennen beholte et fortsat interesse for klassiske sprog, ikke bare i Trondhjem.
En annen ønsker selvsagt at han også hade vært på plass den 25e, selv om han har hørt prof. Wahlgren tidligere. Jeg antar han er glad i å synge.