Saturday, September 20, 2008

Posonium/Bratislavia

Jag tog en liten brådstördad och huvudstupa nöjesresa till Bratislava, livebloggande och påföljande toastmastrande tröttar, och det kostar bara några futtiga hundralappar att flyga till Blava, så jag kunde inte motstå. Har lärt mig mycket om slovakisk fastighetsmarknad och ätit plommonprioger, fluffiga schnitzlar och gudomlig linssoppa, och hoppades för bloggens skull att det slovakiska prosím skulle visa sig ha ursprung i latintet, men informerades av min rysktalande värdinna att rötterna var särdeles slaviska, och har sålunda bara notiser att erbjuda er:

- En trogen och försummad läsare, ND, har tipsat om denna sida, Leo Latinus, där ni hittar allsköns böcker till försäljning. Bläddra runt och förundras över att det finns ljudböcker på latin, som är "not read with a traditional national school-pronunciation, but with the Latin pronunciation of the classical age (1.c. B.C.), as far as it has been reconstructed by modern philologists an phoneticians ("pronuntia restituta"). "

- De flitiga och beundransvärda norrmännen kämpar på för att bevara och rädda den klassiska filologin i Trondheim. Klassisk studentförbund inbjuder den 25 september till sin "första sociala sammankomst. Festen börjar klockan 19.00, där kan det köpas vin och öl till tonerna av ovanlig musik" , vilket är att "Professor Wahlgren ska ha en föreläsning om musiken i antikens Grekland klassisk tid. I tillägg ska han framföra sång på arkaisk grekiskt till tonerna av lyra". Info finnes som alltid på Facebook, här. Kan själv inte närvara, då man är i Sverige liksom, men vet att Staffan är en musikalisk och rolig föreläsare. Om någon som besöker tillställningen är villig att ge en liten rapport vore det ruskigt skoj.

- För att fortsätta dra i tråden engagemang är vi nu några enstaka och fåtaliga som önskar dra igång en konversationsgrupp i latin. Dock vore det fantastiskt om ytterligare intresserade hade lust att deltaga.
Logistiken för sammankomsterna är ännu inte helt klar, så om man hör av sig snarast kan man vara med och påverka. Träffarna skulle antagligen växla mellan Stockholm och Uppsala, och vad det gäller förkunskaper finns inga direkta krav; come all, serve all. Träffarna skulle vara strukturerade med teman och ordlistor till varje tillfälle och erfaren handledning skulle finnas.
Sålunda, är du intresserad, maila mig omgående (även om du pratat med mig om det, jag behöver mailadresser)!

- Slutligen, vill jag återigen påminna om de utlysta doktorandplatserna (jaja, utbildningsbidragen) i latin och grekiska vid UU. Venanzio informerar om att liknande finnes nu även i Lund, och ger fina, uppmuntrande ord till "alla mäktiga latinister och grecister därute" (throw your hands in the air!), hämtade från ett Idol-avsnitt som han "råkat" se.
Själv bjuder jag hellre på den visdom som min kära mater brukar delge mig när jag ryggar eller nojjar inför något, nämligen; countless idiots have done it before you, so why couldn't you?
Nu känner ni er väl motiverade!
Sök! Sök! SÖK!

- Och som absolut slutkläm kan jag berätta att jag föreläser på Tekniska Muséet i deras nördsatsning (ty vad är nördigare än en latindoktorand?) den 29 oktober.

2 comments:

Stina said...

Jag beställde en ljudbok från Leo Latinus. Den har inte kommit än, men jag fick ett jättegulligt sånt där orderbekräftelse-brev som började så här:

LEO LATINUS CHRISTINAE SAL.PL.DIC.S.V.B.E.E.V. Cara Christina, magnas gratias tibi agimus pro mandatela tua

(de har latiniserat mitt namn, jag skrev Stina i ordern!) och slutade så här:

In appendice huius epistolii electronici invenies LEONTOLOGIAM, i.e. Historiam leonum. Utinam tibi placeat Rex Bestiarum.

Så jag fick ett jättefint, 7-sidigt dokument om lejon på latin :)

SDIL said...

Oh, underbart! Känner att jag kanske måste göra detsamma!
Gratias maximas tibi pro narratione!