Friday, February 16, 2007

Tres

Tre ting.

Pro primo, en Appropå i SvD om Huliganer och Pompeji:

"När jag i tv-rutan såg Romano Prodis rådlöshet inför upploppen i Catania, kunde jag inte låta bli att tänka på kejsar Nero. Varför, undrar du kanske. Jo, därför att år 59 eKr utspelade sig ett liknande våldsamt slagsmål på amfiteatern i Pompeji.
...
Nu har vi också några rader av Roms störste historiker Tacitus som skriver:”Vid den här tiden ledde en obetydlig incident till ett utbrott av upplopp mellan folket i Pompeji och folket i Nuceria. Det inträffade vid en gladiatorshow sponsrad av Livineius Regulus. Medan de på bönders vis ropade förolämpningar mot varandra, började de plötsligt också kasta sten. Till slut drog de blankt och attackerade varandra. Männen från Pompeji vann. Som ett resultat därav förlorade de flesta av familjerna i Nuceria en far eller son. Många av de sårade togs till Rom, där kejsar Nero bad senaten hålla en officiell undersökning. Efter förhöret förbjöd senaten pompejanerna att hålla sådana gladiatorskamper under en period av tio år. Livineius och de andra som uppmuntrat (sic!) upploppet sändes i landsflykt."

Pro secundo, en artikel om tvserien Rome Salon(man måste sitta igenom en reklamsnutt):

""Rome" is based on solid historical research. But what makes it draw imaginative blood is the fact that it's uncensored scholarship, audacious history. "Rome" is incredibly entertaining, while also being incredibly shocking. It's history porn. It dares to depict an alien worldview, one untouched by Christianity and the moral ethos introduced by that strange little sect. Perhaps those Catholic watchdog groups should stop worrying about heretical fluff like "The Da Vinci Code" and pay more attention to "Rome."
More to the point, maybe the geniuses who brought us the war in Iraq should have watched it before they decided to slap around an ancient religiously based culture they knew nothing about. They thought they would be getting "The Ten Commandments" -- instead they got "Rome." Or "Caligula."

Pro tertio, I'm really feeling the love for Stickan för närvarande. Vilken lysande artikel! Jag är målös:

"Det vore en överdrift att jämställa de svenska studentnationerna med de oskattbara buddabilder som talibanerna i religiös nitälskan förstört i Afghanistan. Men det finns likheter, och det vore ett onödigt sorgligt framtidsperspektiv att om tjugu eller trettio år föra en besökare genom det centrala Uppsala och svara på frågan varför det där ståtliga palatsets fasad lyser av neonreklam för aftonens show och det där magnifika huset är dött och tyst och omgivet av säkerhetsanordningar, någon spelmiljardärs privatbostad. Hur kommer sig detta? undrar besökaren, som förberett sig med läsning av resehandböcker om staden.
"Liberaltalibanerna har varit här" vore det dystra svaret. "Frihetens fundamentalister."

Jag dör!

2 comments:

Unknown said...

Åh Rome, aldrig förr har det varit så kul att lära. Eller ja, jag lär mig inte så mycket, men underhållande är det.
Jag läste, i aftonblaskan tror jag det var, att Marcus Antonius och Kleopatra inte var så vackra som de kanske framställs nuförtiden. Det hade man tydligen sett på samtida präglade mynt. Frågan är hur duktiga de var på att efterlikna människor på mynt på den tiden.

Man skulle kunna lösa kårobligatoriet genom att ge nationerna statliga bidrag för att kunna täcka kostnaden för att bevara byggnaderna och dess värdefulla innehåll. Fast vilken borgerlig regering skulle någonsin driva igenom ökade statliga utgifter för att rädda ovärderlig kultur? Ovärderlig är ju bara ett socialistiskt påhittsord för att få värdelös att låta bättre. På samma sätt som att valfrihet ofta kommer att betyda att vi nu har ännu fler sätt att få det sämre på. "Yippi, nu kan jag få både pest OCH kolera!"

Helena said...

Varför skulle nationerna dö ut om kårobligatoriet avskaffades? De är ju valfria redan i dag (man kaaan ju faktiskt vara med i Skåneland). Det är ju den andra delen av avgiften, den som går till kåren på övre slotts som är obligatorisk i dag och som många gärna skulle slippa.

Själv tyckte jag att det kändes lika kul att vara med i kåren som att bli tvångsansluten till SSU, men tillbringade gärna kvällarna å lokal med billig öl.

Nationernas särställning bygger på visst kringgående av skatteregler (ingen alkoholskatt om man bara serverar alkohol till medlemmar, dvs ett "slutet sällskap". Är inte helt på det klara med vad som gäller fastighetsskatten, men tror att det är någon specvariant där också.) och att de äger sina lokaler, inte på att medlemmarna är tvångsanslutna.

puss och kram
Helena