Monday, September 08, 2008

ex intervallo

Ah, en nästan avslappnande frånvaro, har faktiskt inte tänkt på er alls.

Jag tackar innerligt Ragnar för hans strålande insats, belöning kommer vid tillfälle, och jag hoppas ni uppskattat hans inlägg med en underbar och stimulerande spännvidd, vilket kan vara trevligt som omväxling, men nu är jag åter och in charge.



Sålunda, veckan får inledas med de små notiser som jag väl skulle lagt här under den forna gågna:



- Inför "skolstarten" (det är svårt att skriva annat då reccarna/novischerna räcker en typ till midjan, klagar över "läxor" och aldrig hört talas om predikat) hade GP en utmärkt liten sak om den latinska uttrycksfloran vid universiteten och bakgrund till detta:



"Ett annat skäl är att universiteten redan från medeltiden var tänkta att fungera som internationella nätverk, enligt ett påbud från påven, berättar docenten. Genom latinet förstod man varandra även över landsgränserna.

...

- Och latin var en identitetsfaktor. De lärda talade latin. De som inte förstod var obildade. Än i dag, när engelskan må sägas har tagit över som världsspråk, är det en obruten tradition med latinska termer som universitetsterminologi.- Kanske har det fortfarande viss internationell funktion, menar Christina och ler. Och det ger lite av en identitet, latin är en kulturbärare. Det är roligt och högtidligt att använda."



-Jag har flängt löjligt mycket till Stockholm förra veckan dels av privata skäl dels för att sitta i långa möten om doktornadvillkor samt i allmänhet diskutera hur man ska förhålla sig till de förestående omvälvningarna av våra universitet och högskolor som lär komma i och med ändrad lagstiftning, nya organisationsformer och avgifter. Det är ju inte så att jag redan innan hade nog att fundera över, utan det känns helt ok att man ligger sömnlös och grunnar på pro et contra vad det gäller stiftelseuniversitet, eller varför ingen påpekat att den kära universitetskanslern har sådant uselt rykte i doktorandsammanhang.



- Och när man är i den nämnda staden går man naturligtvis och hänger på Rönells, men även Hedengrens, i synnerhet eftersom deras årliga engelska bokrea pågår!

Ni bl.a den tjusiga Penguinutgåvan av Robin Lane Fox' The Classical World och Vernants Ancient Greek Myths för blott 69 kronor styck.



-För att fortsätta på temat socialt engagerade filologer (cf Vernant et al) var det en fin UnderStreckare om den svältkatastrof som drabbade det ockuperade Grekland 1941–42:



"Bland dessa fanns ett antal handplockade arkeologer och klassiker som ansågs lämpliga då de kände landet och i de flesta fall talade grekiska: Axel W Persson i Uppsala som fungerade som ledare på centrala Peloponnesos och som kände både folket och topografin väl efter otaliga grävningssäsonger, Christian Callmer, Einar Gjerstad, Torgny Säve-Söderbergh, Stig Wikander och Sture Linnér. Med i gruppen – men inte som officiell delegat – fanns ­också Perssons hustru, läkaren Elsa Segerdahl-Persson, som gjorde viktiga insatser, särskilt för barnen. Ejnar Gjerstad sägs ha upptäckt att hans förmåga att klassificera och pussla ihop antika keramikfragment kom väl till pass vid genomgången av de stora sändningarna med kläder och skor som skulle paras ihop – tack var honom och hans kollega osteologen Nils Gejvall kunde många greker promenera omkring i skor av samma storlek och modell."



- Engagemang av något annorlunda art hittar man, som vi redan vet, i Norge. Den senaste utskicket från solidaritets- och kamp-enheten Klassiske språk NTNU lyder sålunda:



"Tyvärr har jag inte kunnat skriva till er stolta krigare på väldigt länge. Men det betyder inte att ingenting händer. Tvärtimot händer det ganska mycket. Vi har nu i dagarna som varit både ordnat med studentföreningen som väcks från de döda redan i veckan som kommer och vi har i skrivande stund ett femtiotal på listan. Alla dessa blir sänt en invitation till allmöte och är det några av er där ute som vill delta på detta så sänd mig svar på mailen här med e-mail adressen din så ska självklart du också bli inviterad. Vi har redan flera fina punkter på programmet i semestret som kommer. Det spänner sig från apollinska teaterbesök, kärleksdikt på latin till framförande av oldgrekisk arkaisk sång i en dionysisk kontext i ett mysigt miljö. Så har vi i tillägg per dags dato undervisning i Sanskrit och grekiskt, inte i NTNU´s regi men på kvällstid och på fritiden till vår goda professor Wahlgren. Vi är ett tjugotal som studerar detta, skulle vilja se vilka andra ämner som skulle få så stor uppslutning med studenter som inte bara är ute efter att sanka [samla?]studiepoäng..."



Om ni inte är rörda nu, så har ni hjärtan av sten. Hur kan någon klaga på dagens ungdom!

Och tilltalet 'stolt krigare' mottager jag gärna ofta.



- Engagemang kan även finnas i de små tingen, och sålunda vill jag tacka Anonym i tråden "TI IVLIVS AQVILA POLEMAEANVS COS PATREM SVVM" som spontant drog en lans mot latinfrågor ställda i kommentarerna. Att detta missbruk ännu finns är till stor del mitt fel, jag har tänkt länge på att ordna en liten info-ruta om hur den tatueringssugne ska gå till väga, men tyvärr ännu inte kommit till skott. Gratias maximas till Anonym, som sade det jag länge haft på tungspetsen.



- Har även under min paus hunnit fylla 30. So far, so good...

3 comments:

– – – said...

Kom att tänka på det gamla talesättet "prata med bönder på bönders vis och med de lärde på latin" när jag läste om universitetslatinet...
Undrar hur många inom universiteten man skulle kunna prata latin med, egentligen? Min egen institution skulle nog funka hjälpligt, om inte annat för att latin fortfarande är ett förkunskapskrav för en del av doktoranderna...

Anonymous said...

TANTI AUGURI A TE !

MEE said...

PK- Det är Karlfeldt du önskar citera: "talar med böndren på böndernas vis och med lärde män på latin"

Tusca- Tusen tack! Gratias maximas tibi ago!