Thursday, November 27, 2008

blanditiis, muneribus, donis


Om man som jag lider av lättare neuroser och ständig tidsbrist har man antagligen redan beställt de flesta av julklapparna från adlibris, antikvariat.net och abebooks, och visserligen är det vidrigt att inte göra sin medborgerliga plikt och hänga i boklådor, men jisses vad effektivt det är.
Det kommer strax ett och annat klapptips som ni hittar på de vanligaste nätbokshopparna, men först, det viktigaste, det som jag önskar mig (allt är natuligvis böcker, vad annars ger man i present?):

Lavinia av Ursula K. Le Guin
The sack of Rome av Alexander Stille
Italy and its discontents Paul Ginsborg (dessa två för att förstå italienarna lite bättre)
Apuleius Metamorphoses i två fina Loebband
Seven hundred Penguins (boken tack! Titta för övrigt här!)
Kreousas skugga av Anders Cullhed (eller Gullhed som di säger på adlibris, något slags smeknamn?), som jag ännu inte fått; kära släkt, vad är det för fel på er!
Without precedent (då jag nu läst 9/11-rapporten fånigt många gånger)

Vad det gäller julklappar (och då kan vi väl säga att julklappar är en hyggligt okristen sak, prefixet har intet med vår frälsare att göra, men jag kan säga vinterklappar om det får någon att må bättre), ges nedan några allmänna tips för de som känner sig förvirrade och fantasilösa, eller redan nyttjat förra årets tips till fullo. (Jag har hållit mig till det svenska för att inte listan ska bli oändlig):

Catullus, i översättning av Harding och Janson
Grekiska - språket, kulturen, myterna av Eva-Carin Gerö
Samlingsvolymen De grekiska tragedierna (så vacker!) från Vertigo
Tiro av Stewe Claesons Tiro (borde inte den komma i trevlig liten pocket snart?)
Ola Wikander in toto (man kan där som sport göra ett försök att begåva hela familjen med Wikandergåvor, Ett träd till far, Cirkelmakaren till mor, och I döda språks sällskap åt lille, lille bror...)
Edelcrantz förbindelser (någongång ska jag teckna ner mina tankar om den, låt mig bara säga att den kan hålla en ljuvligt sysselsatt i ett länge, utan förklaring, vilande Ryanair plan, samt rekommenderar Tallskogshäftet som stockingstuffer)
Björkesons senaste, Olympiska och pythiska oden (kanske för den idrottsintresserade?)

I budgetklassen rekommenderas allt övrigt av Björkeson som alltjämt finns i pocket (varför finns inte längre hans Aeneiden i det formatet?) och i synnerhet Petrarcas Kärleksdikter. Jag har tidigare utnämnt Rött och svart till årets julklapp, och lägger även till Att besegra fru J, som också den håller toklågt pocketpris.

Tidigt, I know, men när man gjort dessa beställningar kan man återgå till väsentligheter som avhandling, bullbak och dryckenskap.

5 comments:

Carro said...

Hej!
Hittade din blogg i mitt sökande på den rätta frasen av 'för evigt/i evighet/för alltid/i oändlighet'. Har hittat de här två, men kan inte bestämma mig för vilken som passar i vigselringen:
In aeternum
Ad Infinitum
Kanske finns det någon annan som är mer korrekt?

Prästkandidaten said...

En liten kommentar till Carro:
Det kan vara värt att betänka att just äktenskapet faktiskt inte varar "för evigt/i evighet/för alltid/i oändlighet", utan tills döden skiljer er åt.
Varför inte ha det istället, alltså "Ingen utom döden", "Nemo nisi mors"?

Carro said...

Ledsen, såg NU, överst i bloggen, att frågor i kommentarerna inte besvaras. Provar att maila.
Prästkandidaten - Vi tycker det låter finare med 'för evigt' i ringarna än något med död..

dunderklumpen said...

Mmmm Bullbak, det är nog favoriten bland osnuskiga snuskord.
"Bullbak och dryckenskap" skulle kunna vara titeln på något verk av Povel Ramel.

Anonymous said...

Jag håller med om att "De grekiska tragedierna" från Vertigo har ett vackert omslag, men inuti är texten så liten att den nästan är oläslig (trots läsglasögon!). Nöjesläsning är alltså utesluten. Texterna är inte heller försedda med versnummer, så man har ingen nytta av dem om man t ex ska slå upp ett citat. Jag köpte boken via nätet och känner mig grundlurad, så jag vill gärna varna andra. Ni kanske tycker att boken är helt okej, men se till att få provläsa den först!