Tuesday, May 08, 2007

Flavii

I DN-artikeln om den där nyfunna Herodes-graven används en mindre känd variant av namnet Flavius Josephus :

"Herodes som enligt Matteusevangeliet beordrade barnamord för att undanröja Messias utnämndes ungefär 40 före vår tideräkning till "kung över judarna" av den romerska senaten.Enligt den samtida historikern Falavius Josephus dog Herodes år 4 före vår tideräkning."

Detta är dock snäppet bättre än SvD som blandar de båda formerna:

"Upptäckten löser ett av Israels största arkeologiska mysterier. Majoriteten av forskarna har haft uppfattningen att Herodes var begravd i just Herodion, på grund av skrifter från den judiske historikern Flavius Josephus.
[...]
Herodes som enligt Matteusevangeliet beordrade barnamord för att undanröja Messias utnämndes ungefär 40 före vår tideräkning till "kung över judarna" av den romerska senaten. Enligt den samtida historikern Falavius Josephus dog Herodes år 4 före vår tideräkning."

Då en googling visar att denna falafel-form finnes mest i en del äldre skrifter (kan vara lapsusar) samt i de nyhetsartiklar som talar om Herodes-graven, så kanske det är en hebreisk avart eller helt enkelt ett stavfel i pressmeddelandet.

Hur som helst, då Josephus knappast är obskyr, tycker man att ett fel av detta slag, om nu i pressmeddelandet, borde ha rättats till, och sålunda; skäms på dessa obildade tidningar!

7 comments:

Anonymous said...

Mitt grekiska namn var Iosepos Matthaiou, ung. Mattias son Josef. Namnet Flavius var mitt tillnamn som romersk medborgare. "Falavius" är självklart en lapsus digitorum, om än inte linguarum; testa förresten själv att säga det högt på olika dialekter (och olika språk) - det är ganska lustigt faktiskt.
Ex. västgötska, amerikansk sydstatsdialekt, Mancunian etc.

Anonymous said...

Jhosefus Ben Matitiau. Son till en prastfamil(templet i jerusalem) o han var befalhavare i upproret mot Rom -66 ad. Hans beskrivningar av landet stammer i mycke stor utstrackning sa det finns alla skal att tro hans berattelse om HERODES stammer. Det ar bara att gratulera den Israeliska arkeologen Ehud Netzer.

Anonymous said...

På dn.se kan läsas: "Herodes (74 f Kr-4 e Kr) är den kristna Bibelns störste bov. (...)En annan av hans ogärningar, då han serverade sin dotter Salome Johannes Döparens huvud på ett fat..."

Mycket märkligt att Herodes kunde hugga huvudet av J.D. innan denne var född... Skrämmande okunnigt!!!

Anonymous said...

Dom som skrivit artiklen i DN har nog inte kollat upp det här så noga kollat i uppslagsböcker och liknande. Herodes den store dog som sagt 4.f.kr men sedan hade han en son som hette Herodes antipas.Det går att läsa hos Josefus i Judaicae 18:116-119 att Han dödade johannes som kallades döparen, även om Herodes äktenskap med sin bror fru. som även näms i bibeln i matteus 14 kapitel.

Anonymous said...

Kul att hitta en latinblogg.
Skall då passa på att fråga om blogginnehavaren har något tips på en latinordbok på nätet som översätter från svenska till latin och tvärtom?
Hälsningar
Rune
valsare@passagen.se

Anonymous said...

Guldnyheten var väl för en tio år sedan då Rapport-uppläsaren upplyste om att man hittat gammal bråte (en båt?) på berget AraFat.

MEE said...

Underbart att FJ engagerar så! DN har för övrigt bytt ut sin text.

Rune- Jag har mailat dig.